haelsosidorna_logga_ny.jpg

Länkar till externa sidor

 

Hälsa Kost och näring Fysisk träning Kroppslig rening Psykisk hälsa Shop
 - Alternativet för helhetshälsa -
pic1L.jpg
Boot camp Core-träning Crossfit - Fitness Intensivträning Kettlebells Konditionsträning Löpträning Promenera/stavar Spinning Styrketräning Tabata Yoga Zumba BMI - Test Energibehov: Test

+


717339_61226081

 Yoga

  Yoga kroppen stark och skapa inre frid! 

717339_61226081

 Meditera

  Mindfulness för att hitta lugnet! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Ayurveda - vilken kroppstyp är du!  

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt energibehov!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt BMI!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Kolhydrater

  Gi-värde för att

kontrollera sötsuget!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Energibehov

  Faktorer för energi-förbrukningen!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Sömnproblem

  Sömn är viktig för hälsan! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Stress

  Vad händer vid stress!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Magen

  Probiotika hälsa 

för tarmen!

Fysisk träning - träna för din hälsa

Fysisk träning

Att träna är att leva!

Träning förbättrar inte bara din fysik utan är en livsförhöjare av stora mått för såväl ditt psyke som kroppen i stort. I den allt mer kontoriserade och stillasittande miljö vi nu lever i där möjligheten till naturlig fysisk ansträngning allt mer saknas är motion och fysisk träning svaret! Vill du öka ditt välbefinnande och dessutom förbättra din kontroll över din vikt så är träning i samspel med en bra kost vägen att gå.

Träna kontinuerligt för bästa resultat!

Det finns rekommedationer i Sverige och internationellt på hur mycket du bör träna för att bibehålla en god hälsa. Kortfattat gäller följande rekommedationer för vuxna:

  • 150 minuters fysisk aktivitet, konditionsträning per vecka. Fysisk träning, exempelvis löpning eller lättare motion som att promenera
  • 75 minuters intensivträning per vecka om ingen annan fysisk aktivitet genomförs
  • Du bör träna flera dagar i veckan
  • Intensivträning, exempelvis intervallträning nära maxpulsen förbättrar syresupptagninsförmågan och konditionen mer än måttlig intensitet
  • Muskelstyrkande fysiska aktiviteter bör genomföra minst 2 gånger per vecka, exempelvis styrketräning
  • Ytterligare hälsoeffekter uppnås ju mer du tränar, dvs. ökar längden på träningen eller intensiteten
  • Stillasittande bör undvikas
  • Äldre bör träna balans

För mer information se Fyss.

Visste du att svenskarna är bäst på att träna i Europa, ca 70 % tränar någon gång i veckan! Vi är även bäst på att besöka olika typer av träningsanläggningar! Vi tränar generellt också mer när vi är yngre än när vi blir äldre!

Om du tränar minst 2 gånger i veckan får du ta del av träningens alla kroppsliga fördelar. Tränar du mindre så bibehåller du bara, eller i värsta fall tappar de träningsresultat som du redan har uppnått. Tränar du inte alls och har ett väldigt stillasittande jobb och orörlig fritid då finns det stor risk att du drar på dig än mer ohälsa. Så börja motionera och träna och upptäck hur roligt det faktiskt är! Alla framsteg du gör stimulerar dessutom bara till fortsatt träning. Tillsist kan du faktiskt bli så beroende av att träna att du inte kan vara utan!

Ha i åtanke att när du tränar är det helheten som räknas, se till att skapa en balans genom att inta bra mat, träna allsidigt samt sträva efter att uppnå mentalt och psykiskt välbefinnande och premiera återhämtning mellan träningspassen. Försök undvika ytterligheterna som hård träning kan innebära om du inte har balans i de övriga bitarna. Du bör faktisk hoppa över träningen då kroppen är sliten och behöver vila. Fasta vardagliga rutiner är viktiga när du tränar, rutinerna blir också ganska fort naturliga förhållningssätt som du följer med en allt större enkelhet efter du fått kontinuitet i ditt tränande.

Fysisk-traening-triangel.jpg

Det är bra att röra sig varje dag, det kan räcka med ca 30 min. Att exempelvis promenera eller cykla dagligen kommer ge dig positiva hälsoeffekter på sikt!

Att träna och röra dig kontinuerligt

skapar balans mellan kropp och psyke!

Kombinera olika träningsformer

Att kombinera någon form av konditionsträning, exempelvis löpning med styrketräning kan vara ett optimalt sätt för att uppnå bra kroppslig hälsa, skapa kondition, bygga muskler, bränna fett och skapa viktnedgång. Välj den konditionsidrott som passar dig, kombinera gärna mellan olika typer av konditionsidrotter. Styrketräning är en fantastisk träningsform för att bygga muskler och stärka kroppen. När du börjar träna kan det vara bra att ta det lite lugnt till att börja med för att sen utöka träningen allt eftersom. Följande träningsschema kan vara bra och eftersträvandsvärt för att uppnå en riktigt bra hälsa och fysik:

När du börjar träna och är otränad kan det kännas tufft i början, du kan känna ett visst motstånd. Det är under denna period som det är viktigt att härda ut och kämpa vidare. Sen kommer allt gå mycket lättare, när kroppen har vant sig med träningen samt de positiva resultaten börjat infinna sig. Då kommer träningen bara bli lustfylld och nödvändig.

Det är bra att kombinera styrketräning med konditionsträning om du på ett effektivt sätt vill bygga muskler samtidigt som du bränner fett. Under styrketräningen används en stor del av ditt energiförråd varför fettförbränningen kommer i gång fortare om styrketräningen följs av konditionsträning. Återhämtningstiden för musklerna kan även påverkas av konditionsträningens intensitet och längd, men att kombinera dessa båda träningsformer kan effektivisera din träning, du kan spara tid, samtidigt som träningen blir rolig och omväxlande när du under samma träningspass kan bygga muskler och bränna onödigt fett. Se även fettförbränning och övervikt.

Du kan med fördel kombinera olika träningsformer under samma träningspass:

styrketräning + konditionsträning

Enligt nyare forskning ger detta god muskelutveckling (styrketräningen) samt optimal fettförbränning (konditionsträningen). Börja med styrketräningen och fortsätt sen med konditionsträningen!

Tips!

Du kan även kombinera olika träningsformer som komplement, varför inte exempelvis Zumba (konditionsträning!) med Core (styrketräning!) under samma pass! Tabata (konditionsträning/styrketräning) med yoga (smidighet/styrka)!


Tips!

Mer fysisk form av yoga som Ashtanga yoga, Dynamisk yoga och Power yoga är bra för att bygga upp styrka och smidighet i dina muskler och kan med fördel kombineras med andra träningsformer.

Tips!

Rätt träningskläder underlättar all form av fysisk träning. Allt från skor med bra grepp till funktionströjor som med material som andas. Det finns mängder av både fysiska butiker och onlinebutiker. Zalando.se är bara ett exempel med ett stort utbud av allt från löparjackor till yogakläder.

Fördelar med träning

Fysisk träning har följande fördelar:

  • Förbättrar konditionen (särskilt vid konditionsträning).
  • Ökar muskelstyrkan (särskilt vid styrketräning).
  • Ger ökad energi och vitalitet, du känner dig piggare.
  • Ökar kroppens energiförbrukning. Se energibehov.
  • Förbränner onödigt kroppsfett, minskar övervikten. Fysisk träning ökar halten av de fettförbrännande hormonerna tillväxthormon och testosteron, dessutom ökar insulinkänsligheten, se insulin. Sammantaget så stimulerar därför träning till ökad fettförbränning. Se övervikt.

    Notera:

    Träning ökar halten av hormonet Irisin som bl.a. stimulerar kroppens fettförbränningen. Irisin ökar även insulinkänsligheten. Irisin är ett nyupptäckt hormon som tros ligga bakom många av träningens positiva effekter.

  • Ökar kroppens produktion av måbra-hormonerna dopamin, serotonin och endorfiner.
  • Ökar självförtroendet och självkänslan.
  • Motverkar depression och ångest. Både noradrenalin och serotonin ökar vid fysisk träning, vilket motverkar ångest och depression. Det är faktiskt samma ämnen som ökar om man intar SSRI-preparat.
  • Motverkar stress, du klarar stress bättre och blir stresståligare. Stressrelaterade hormoner som adrenalin och kortisol blir även lägre vid vila.
  • Förbättrar ämnesomsättningen.
  • Fungerar anti-inflammatoriskt, se inflammationer.
  • Fungerar smärtlindrande.
  • Stärker kroppens inre funktioner: bra för benstommen, förstärker immunförsvaret, förbättrar blodcirkulationen och syresupptagningsförmågan, förebygga cancer, rensar kroppen på toxiner, bra för hud och hår mm.
  • Bra för hjärnan. Hjärncellernas nybildning ökas i hippocampus, vilket är bra för minnet och inlärningen.

    Notera:
    Längre stress och depression minskar hippocampus!
  • Bra för hjärtat och blodet. Höjer det nyttiga HDL-kolesterolet samt sänker blodtrycket och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.
  • Förbättra insulinkänsligheten - bra för diabetiker, eller personer som ligger i riskzonen. Träning ökar insulinkänsligheten och minskar insulinresistensen. Se insulin.
  • Förbättrar de psykiska och mentala funktionerna i kroppen. Ger större lugn och mindre oro, ger dig per automatik en mer positiv livssyn. Du bli piggare, mer alert i tanken! är även bra för produktionen av hjärnceller. Se även mental och psykisk hälsa.
  • Motverkar ett flertal sjukdomar och förtida död. Metabola syndromet, Hjärt- och kärlsjukdomar, Depression, Alzheimers, Benskörhet, Inflammationer, Cancer m.fl.

Fettförbränningen är större när du tränar på tom mage,

dvs minst 1 - 2 timmar efter att du ätit

då blodsocker- och insulinnivån är låg!


Att tänka på

checkbox_blue_small.jpg

Försök uppnå kontinuitet i ditt tränande. Försök träna flera gånger i veckan. Med fördel kan du kombinera konditionsträning med mer muskeluppbyggande styrketräning. Försök ha minst en dag fri från träning varje vecka, så kroppen kan återhämta sig.

checkbox_blue_small.jpg

Om du tränar regelbundet så är det viktigt att du äter en bra och näringsriktig mat. Se Kost och näring och Mat.

checkbox_blue_small.jpg

Drick vatten (vätska) när du tränar. Ett bra intag av vatten ökar fettförbränningen och minskar muskelnedbrytningen. Vattnet avkyler även kroppen och är ett måste vid lång och hård träning. Med fördel ska du dricka tillräckligt med vatten även när du inte tränar för att kroppen ska fungera optimalt.

checkbox_blue_small.jpg

Ett större intag av protein är muskeluppbyggande och anses även vara bra för viktminskning, det stimulera fettbrännande hormon som glukagon, IGF1 och tillväxthormon. Dessutom så stimulerar protein kroppens värmeproduktionen (termogenes).

checkbox_blue_small.jpg

Fysisk träning frisätter betydligt mer fria fettsyrorna i blodet än vad som är förekommande vid vila. Fettsyrorna kan sen omvandlas av musklernas kraftceller mytokondrierna till energi. Regelbunden träning av muskler ökar även antalet mytokondrier som i sin tur innebär bättre fettförbränning.

checkbox_blue_small.jpg Efterbränning innebär att du vid kontinuerlig träning inte bara bränner energi när du tränar utan kroppen bränner även energi efter träningen när du vilar. Efterbränningen ökar om du tränar kontinuerligt.
checkbox_blue_small.jpg

När fett förbränns så sker det främst i musklerna och andra energikrävande organ som levern. Detta sker genom att fett frigörs från kroppsfettet (fettcellerna) som fria fettsyror i blodet som i sin tur transporterar dessa vidare till bl.a. musklerna där de kan användas som bränsle.

checkbox_blue_small.jpg

Tränade muskler har större förmåga att ta till vara de fria fettsyrorna än otränade.

checkbox_blue_small.jpg

Kvinnor som tränar har större förmåga att förbränna fett än män beroende på att hormonet östrogen som kvinnor har mer av än män påverkar kroppen att använda mer fett i stället för glykogen i musklerna vid träning.

checkbox_blue_small.jpg

Enzymet Lipoptotein (LPL) som behövs för lagringen av kroppsfett kan finnas både i fettcellerna men även i musklerna. Om man är vältränad så minskar LPL i fettcellerna till förmån för musklerna, vilket innebär att mer fett förbränns i stället för att lagras.

checkbox_blue_small.jpg

För att förbränna fett så är kroppen beroende av att fria fettsyror finns i omlopp i blodet. Detta stimuleras genom att halten av hormonet insulin inte är för stor, något som i sin tur beror på typen samt mängden av kolhydrater (i form av glukos) som du har ätit. Därför anser nyare forskning att du bör inta föda som innehåller främst långsamma kolhydrater då insulinhalten då blir mer balanserad över tid och dessutom lägre i blodet. Detta får till effekt att de fria fettsyrorna från kroppsfettet blir mer i blodet vilket främjar fettförbränningen. Dvs. ät kolhydrater med lågt GI-värde.

checkbox_blue_small.jpg

Att träna på morgonen på tom mage innan du ätit frukost, eller 1 - 2 timmar efter du ätit ökar fettförbränningen. Blodsockernivåerna och insulinnivåerna är då låga i blodet. Att ta ett kortare träningspass eller en snabbare promenad innan frukosten på morgonen är därför bra för fettförbränningen.

checkbox_blue_small.jpg

Ät inte föda som tar tid för kroppen att smälta för nära inpå du ska träna. Detta kan medföra att det blir tungt att träna, kroppen kommer kännas trött beroende på att den samtidigt måste ta energi för att smälta maten. Dessutom så kan blodsockervärdena börja svänga för mycket vilket kan innebära att man känner sig tröttare.

checkbox_blue_small.jpg Ät inom några timmar efter träningen slut så att kroppen kan återhämta sig. Ät gärna proteinrik föda ½-1 timme efter träningen så att musklerna kan börja att återuppbyggas igen, se proteiner. Du kan även äta mindre måltider med bl.a. snabba kolhydrater med högt GI-värde de närmaste timmarna efter huvudmåltiden för att fylla på glykogenförrådet. Övrig tid ät kolhydrater med lågt GI-värde. Äter du inte direkt efter att du tränat så försämras kroppens återhämtning, och att det är bäst att inta föda inom en halvtimma, Studier har visat att varje minuts fördröjning kan innebära 45 - 60 min längre återhämtningstid. Inta du inte föda

inom 2 timmar efter träning kan kroppen återhämtning fördröjas upp till 3 - 4 dygn.

checkbox_blue_small.jpg

Direkt efter fysisk träning så kan du dock med fördel inta snabba kolhydrater, då dessa snabbt ger kroppen energi och därför även återställer glykogenförråden i musklerna fortare, vilket är muskelsparande (musklerna hinner inte brytas ner för mycket). Så ingen regel utan undantag! För den skull behöver du inte äta skräpmat, även om friheten är större direkt efter träning. Snabba kolhydrater kan du också inta under längre konditionskrävande idrotter/träning för att snabbt ge kroppen ny energi, exempelvis sportdryck eller annan koncentrerad energi. Se även GI-värde.

Notera:
Om glykogenförråden tar slut under längre träningen börjar kroppen bryta ner proteiner i muskler för att ombilda till glukos! Då kan sportdryck eller annan typ av snabba kolhydrater snabbare höja prestationsförmågan än vad kolhydratfattig kost skulle göra!

checkbox_blue_small.jpg

Vid all sorts träning är det viktig att vara uppmärksam. Du bör vara fokuserad och koncentrerad på de rörelser du utför och träna rätt. Du bör vara inkännande, leva dig in i rörelserna. Känn musklerna när du styrketränar, känn löpsteget osv. Ett annat tips är att försöka nå ett mer meditativt tillstånd när du tränar exempelvis löpning eller någon annan träningsform som är mer konstant och kontinuerlig i sitt genomförandet.

checkbox_blue_small.jpg

Forskning har visat att fysisk träning kan ge bättre minne. Endorfiner, kroppens egna morfin utsöndras vid träning och ökar nybildning av celler bl.a. celler i hjärnan som har med minnet att göra.

checkbox_blue_small.jpg

Att dela upp ett högintensivt träningspass i 2 delar under samma dag och exempelvis träna 2 st 15 minuters pass i stället för ett 30 minuters pass har visat sig kunna förbränna mer energi totalt än ett enkelpass. Att träna aktiviteter som du inte är van vid, andra muskelgrupper mm. har också visat sig kunna öka energiförbrukningen. Se energibehov.

checkbox_blue_small.jpg

Aktiv träning öka cirkulationen och hjälper kroppen att avgifta sig själv från olika sorters toxiner. Du kan även med fördel fasta någon dag varannan vecka för att öka kroppen avgiftning ytterliggare, då du avstår helt från fast föda eller bara äter lättare föda som exempelvis frukt. Fasta och detox har den fördelen att kroppen får ytterligare hjälp att rensas från lagrade toxiner (gifter) samt att cellbildningen vitaliseras. Fasta stimulerar också kroppens produktion av tillväxthormon.

checkbox_blue_small.jpg

Olika andningsövningar kan med fördel integreras med fysisk träning, kan bl.a. förbättra återhämtningen. Finns bl.a. studier som visar att andning genom näsan i stället för genom munnen kan förbättra uthålligheten samt minska mjölksyran vid fysisk träning. Se reducerad andning.

checkbox_blue_small.jpg

Mental träning med inslag av visualisering, affirmationer, avslappningsövningar, meditation mm. har visat sig vara starkt bidragande orsaker till topprestationer inom idrotten. Dessa metoder fungerar även alldeles utmärkt vid vardagsmotion.

checkbox_red_small.jpg

Vätskebrist som kan inträffa vid hård träning kan vara farlig om den blir för stor. Brist på vätska minskar även fettförbränningen samt ökar muskelnedbrytningen. Se vatten.

checkbox_red_small.jpg

Glöm inte uppvärmningen innan träning, något som höjer temperaturen hos kroppen och musklerna, ökar även blodcirkulationen och smörjer lederna vilket därmed minskar risken för skador. Värm upp ca 10 minuter innan ett träningspass.

checkbox_red_small.jpg

Glöm inte att stretcha din kropp och dina muskler, särskilt viktigt innan träning men bör även göras efter träning. Detta minimerar risken för skador (sträckningar). Muskler som tränas har en förmåga att förkortas och bör därför stretchas ut. Att stretch höjer även prestationsförmågan då du kan utföra vissa rörelser bättre, gäller all sorts träning. Stretching har även den fördelen att den hjälper musklerna att återhämta sig fortare.



Försök att gå, träna, röra dig så mycket som möjligt...

ca 30 - 45 minuter om dan

för bättre viktkontroll och välbefinnande!


Fettförbränning - gå ner i vikt

Vill du gå ner i vikt, då är det träning som gäller. Träning är faktiskt den bästa vägen för naturlig viktminskning. Om du kombinerar en kontinuerlig träning med en allsidig näringsriktig kost så har du även redskapen för viktreducering. Se Kost och Näring. Du får därmed en bättre balans mellan energiintaget och energiförbrukningen som är så viktig för vikten. Se Energibehov.

Träning och fettförbränning

Här kommer några tips för att öka fettförbränningen genom träning:

hud.jpg

Du ökar din fettförbränning successivt när du börjar träna mer kontinuerligt ...

Att konditionsträna innan frukost ökar fettförbränningen

På morgonen så använder kroppen mer fett som energi eftersom glykogenförrådet är så lågt innan frukost. Lågintensivträning är därför att föredra på morgonen eftersom det spar musklerna bättre vilket är viktigt om glykogenförrådet är lågt. Lågintensivträning innebär att du ligger på ca 55 - 65 % av din maxnivå, ej högre. Att träna lågintensivt 30 - 60 minuter kan därför vara bra på morgonen. Lätt löpning eller ta en snabb promenad till jobbet exempelvis. Vill man öka fettförbränningen ytterliggare kan du ta 2 koppar kaffe på tom mage innan träningspasset. Kaffe har egenskaper som ökar fettförbränningen ytterliggare, höjer nivån av hormonet adrenalin som ökar fettförbränningen. Se konditionsträning.

Styrketräning ökar muskelmassan som i sin tur ökar fettförbränningen

Fettförbränningen ökar såväl under träning som under vila. Om du styrketränar så förbränns faktiskt mer fett under vilofasen än om du bara konditionstränar. Se styrketräning.

Intensivträning ökar fettförbränningen

Variera din träning, öka intensiteten genom att träna mer intensivt regelbundet. Hård och intensiv träning ökar fettförbränningen under träningen. Dessutom förbättrar kontinuerlig intensivträning eller intervallträning även din prestationsförmåga och dina träningsresultat, vilket i sig leder till att fettförbränningen ökar då du kan träna mer och hårdare.

Förbättrad allmänkondition innebär automatiskt bättre fettförbränning

Fettförbränningen blir större ju bättre kondition du har, du förbränner mer när du ökar träningsdosen. Efterbränningen kommer även öka under vilofasen efter träning. Se konditionsträning.


Den fettförbränning som ska leda till viktnedgång är alltid främst beroende på hur mycket energi du intar via kosten samt hur mycket energi du förbrukar per dag, finns inga genvägar. Du måste därför hitta din energibalans och få kontroll över ditt energibehov.

Ökad fettförbränning:
Män kan med fördel träna på fastande mage och äta sen!
Kvinnor kan med fördel inta sin måltid före sin träning!

Mosely har i programmet "Medicin med Moosle" gjort en intressant mindre studie som visat att män som tränar på fastande mage förbränner mer fett än om de äter innan träningen vid intag av samma energi via kosten. För kvinnor är det omvänt, de förbränner mer fett om det ätit innan träningen än om de tränar på fastande mage och äter efter träningen vid intag av samma energi via kosten. Det hela tros bero på att män har mer energi lagrat i format av glykos då män har mer muskler än kvinnor och att kvinnor lagrar mer energi i form av fett! Männen har ett större glykogenförråd i form av kolhydrater i kroppen än kvinnor som har mer kroppsfett än män och en måltid skulle fördröja tiden till fettförbränningen skulle börja ytterligare för män om de åt innan träningen medan kvinnor har en bättre förmåga att bränna kroppsfett vid träning än män!

Se intressant artikel hos Träningslära: Fettförbränning, träningsintensitet, morgonpromenader och viktnedgång.

Glöm inte vila, bra kost och återhämtning...
Se även övervikt.

Uppnå energibalans genom träning

När du tränar så förbränner du en hel del med kalorier. För att uppnå en optimal hälsa är viktkontroll något som du bör efterstäva. Om du är överviktig så vill du troligen gå ner i vikt, är du underviktig så vill du gå upp. Beroende på kön, vikt och längd så behöver kroppen ett visst energiintag för att kunna fungera fullt ut.

Följande gäller i stora drag för att uppnå viktbalans:

Viktnedgång: Energiintaget < Energiförbrukningen

Viktuppgång: Energiintaget > Energiförbrukningen

Viktkontroll: Energiintaget = Energiförbrukningen

Tabell: energibalans.

Följande samband är viktiga att förstå när du tränar och vill uppnå viktkontroll:

Energiintag

Energiförbrukning

Du får i dig ditt energiintag genom födan.

För att få en ungefärlig uppfattning om hur många kalorier du behöver stoppa i dig per dag Se Beräkna energibehov.

När du tränar mycket ökar behovet av näringsrik mat. Välj den mat som ger mest näring samtidigt som den täcker ditt energibehov. Se mat.


Ät mat med ett energiinnehåll som täcker dina grundbehov och så mycket som det behövs för att inte hälsan ska försämras, inte få näringsbrist, behålla kondition samt muskelstyrka.

För att lära dig mer om vilken kost som är att föredra, se Kost och Näring.

Obs!

Ät inte mer än vad kroppen behöver.

Varning:

Om du tränar väldigt hårt och ofta så bör du öka energiintaget betydligt.

Tips!

Ökad träning behöver inte betyda att du ska öka ditt energiintag beroende på om du är överviktig eller inte. Se övervikt.

    När du börjar träna så ökar automatiskt energiförbrukningen hos kroppen:

    • Det basala energibehovet ökar, dvs. den energin som behövs för att kroppen ska fungera optimalt, alla organ, muskler, ämnesomsättningen mm.

      Det basala energibehovet ökar såväl vid konditionsträning som styrketräning. Vid främst styrketräning ökar dessutom muskelmassa vilket dessutom innebär att det behövs mer energi.

      Det basala energibehovet ökar när musklerna måste återhämta sig efter träningen, bl.a. ska mjölksyran transporteras bort samt ny muskelvävnad byggas upp efter att den brutits ner under träningen. Att efterbränna fett är ett sätt att få energi till denna process.

      Regelbunden hård träning ökar den basala energiförbrukningen väldigt mycket.
    • Termogenes, värmeproduktionen i kroppen ökar när näringsomsättningen ökar, vilken den gör med träning.
    • Förbränningen ökar vid fysisk aktivitet. Under fysisk aktivitet behöver kroppen ha tillgång till energi under själva träningen, Denna energi finns lagrad i kroppen. Om den inte tillförs under träning via mat eller dryck så måste den därför tas direkt från kroppens energidepå, vilket är det vanliga. Då tas den främst från kolhydratförrådet i form av glykogen som omformas till energi eller från vårt kroppsfett som omformas till fria fettsyror som i sin tur omformas till energi.

      Tips!
      Om du tränar ofta, länge och hårt så ökar energiförbrukningen markant. Här finns nyckeln till att gå ner i vikt samt få bra kontroll över energiintaget.

    Tabell: Energiintaget kontra energiförbrukningen.

    Olika kostkoncept, näringen i kosten, dina personliga gener, din psykiska hälsa kan också påverka hormonbalansen (se hormoner) och ämnesomsättningen vilket i sin tur kan påverka din totala energiförbrukning. Förmågan att lagra och förbränna kroppsfett kan påverkas. Men det viktigaste är ändå att du får kontroll/balans över ditt energiintag och din energiförbrukning för att undvika övervikt. För mer info se energibehov.

    Energiförbrukningen vid olika aktiviteter

    Ungefärlig energiförbrukning för olika aktiviteter finner du här vid en timmas aktivitet:

    Aktivitet KJ kcal
    Stående arbete vid datorn 210 50
    Städning 840 200
    Promenad (5km/tim) 1260 300
    Dans 1260 300
    Simning (25 m/min) 1390 330
    Simning (50 m/min) 2940 700
    Trädgårdsarbete 1680 400
    Gymnastik 2100 500
    Cykling (16 km/tim) 2100 500
    Löpning (10 km/tim) 4032 960
    Löpning (16 km/tim) 4790 1140
    Skidåkning (Medel) 2730 650
    Styrketräning (medel) 1260 300

    Tabell: Energiförbrukningen vild olika aktiviteter per timma, om man väger 60 - 70 kg.

    Se även Beräkna energibehov.

    Vill du räkna ut hur många kalorier (kcal) olika aktiviteter förbränner mer exakt och även ta hänsyn till din egen vikt se extern sida: Viktvakten, Fitnesskliniken eller Räkna ut.

    Här hittar du en kanonsite där du kan lägga upp din träningsdagbok, innehållande forum, mäta sträckningen på din löparrunda med mera: Funbeat.

    En bra site för löpning är Jogg.

    Du hittar stretchingövningar hos Muscles.

    En sida med många bra artiklar är Motionsguiden.

    En extern sida på engelska som ta upp det mesta inom träning, och även nyare forskning är: PPOnline.

    Hälsosidornas inspirationstips!

    Kalle Wahlström (Erik Haag fast med muskler :)), Svett & Etikett testar olika träningsformer med glimten i ögat, se filmerna här: http://blogg.svt.se/svett-och-etikett/

    Blad.png

    Välj själv! handla i någon av Sveriges populäraste hälsoshoppar! Se Bra hälsoprodukter

    Holistic-D-vitamin.jpg

    Hälsoprodukter

    Kosttillskott

    Detoxhelg-Veda-Leva.jpg

    Shopping4net.se finns i ett flertal länder, bl.a. Sverige och erbjuder bra priser på välkända produkter.

    Hälsokost, Kosttillskott, Naturläkemedel, Skönhetsprodukter, Träning, Fitness, Kontaktlinser, Apotek…

    Kampanjer

    Superfood

    Fettförbränning

    Kreatin

    Protein

    Tillskott

    Way protein

    Detoxhelg-Veda-Leva.jpg

    Gymgrossisten.se är Nordens ledande Internetbutik inom träning och kosttillskott.

    Tillskott, Muskeluppbyggnad, styrketräning, viktminskning, Träningskläder, Träningsredskap...

    Kampanjer

    Muskler

    Fettförbränning

    Prestation

    Proteiner

    Träning

    Detoxhelg-Veda-Leva.jpg

    Svensktkosttillskott.se vänder sig till dig som kraftidrottar!

    Tillskott, Muskeluppbyggnad, hård träning, kondition, viktminskning, Träningskläder, Träningsredskap...

    Kampanjer

    Redskap

    Fettförbränning

    Kreatin

    Proteiner

    Filmer om Fysisk träning

    Här nedan har du lite filmer om fysisk träning:

    Film: Fysisk aktivitet för hälsa!

    Film: Fysisk aktivitet - hälsofrämjande, förebyggande och behandlande

    Film: Bengt Saltin - Research on Elite Athletes: To Understand and to Develop

    Artikellänkar

    Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.

    Externa länkar: Källa:
    5 tunga anledningar att börja träna Svenska Dagbladet

    Dags att anpassa träningsråden nedåt

    Svenska Dagbladet
    Träna regelbundet för att slippa deppa Svenska Dagbladet
    10 veckors-programmet ger dig en bra grund Aftonbladet
    Här är ditt träningsschema Expressen

    Det här händer i kroppen när du tränar

    Dagens Nyheter
    Nio vägar till din egen toppform - 9 olika träningsmetoder Toppform
    Expressens site om löpning (Obs! filmer) Expressen
    Så förbränner du magfettet (Obs! film) Expressen
    Så stärker du ryggen (Obs! film) Expressen
    Få fast rumpa till sommaren (Obs! film) Expressen

    30 minuter – och en ny kropp!

    Aftonbladet

    70 frågor och svar om träning

    SVT Vetenskapen värld

    Öka din benstyrka
    Aftonbladet
    Fast mage – på 3 veckor Aftonbladet

    Öka förbränningen redan på morgonen

    Expressen

    En perfekt armhävning

    Expressen

    Bränn fettet på magen

    Expressen
    Garanterat platt mage Iform
    Vardagsmotion bättre än träning Motionsguiden
    Kaloriförbrukning Iform

    Sätt fart på din kaloriförbränning

    Iform
    Övnningar för hela kroppen - 100 övningar som man kan göra hemma. Iform
    Stavar ger dubbelt så bra motion Iform
    Träna bort kilona i turbofart! Aftonbladet
    Guide: Hitta rätt träningsform Expressen
    Nio vägar till din egen toppform - 9 olika träningsformer Toppform
    PROGRAM 1: KOM IGÅNG FÖR NYBÖRJARE Aftonbladet
    Sportiga barn = smarta barn Aftonbladet
    Motion sätter fart på energiförbrukningen och hormonerna Diabetesförbundet
    Träning motverkar depression Muscles

    Ge dig själv ett endorfinrus

    Aftonbladet

    Motion är ditt bästa antiage-medel

    Expressen
    Locka fram dina endorfiner - och bli lyckligare Expressen

    Träna dig smart

    Expressen
    Kroppen kan läka själen Svenska Dagbladet
    Varför är det bra att träna? Svenska Dagbladet
    Endorfiner - den enkla vägen till lycka! Sund.nu

    Träning minskar risken för depression och gör dig gladare

    Sund.nu
    Fysisk träning mot depression och ångest Apotek Hjärtan
    Runners high avbildat i hjärnan och orsakas av endorfiner Nyfiken Vital
    Muskelbyggning med konditionsträning – funkar det? Träningslära

    Att kombinera konditionsidrott och styrketräning på bästa sätt

    Träningslära

    Matslarv förstör träningsresultat

    Expressen

    Få friska muskler snabbt

    Expressen
    Gå dig smal Expressen
    Katarinas fem bästa tips för att gå ner i vikt Expressen
    20 lögner som sabbar din viktminskning Aftonbladet
    55 smarta tips som bränner fett Aftonbladet

    Fettförbränning, träningsintensitet, morgonpromenader och viktnedgång

    Träningslära

    Bränn fett - behåll musklerna

    Hälsa
    Bränn fettet med smart träning Helsingborgs Dagblad

    Myt: Magövningar får bort magfettet

    Iform
    Fixa platt mage på stranden Aftonbladet
    GI-skolan, 1-7 - Tappa vikt utan att äta mindre Toppform
    Träning och motion Nyfiken Vital
    Promenera dig till bättre hälsa Nyfiken Vital
    Fettförbränning och viktnedgång Nyfiken Vital
    Fett lagrat på djupet kan minskas med promenader Nyfiken Vital
    7 fettbrännare Expressen

    Få fart på fläsket! Ny forskning: Högintensiv träning bränner mest fett

    Aftonbladet
    Sporta några minuter om dagen - det räcker Aftonbladet

    "Därför misslyckas du med din träning"

    Aftonbladet
    Stavgång ökar förbränningen med 15 procent Aftonbladet
    "Simning är en perfekt start på dagen" Aftonbladet
    Konditionsträning, styrketräning och allt där emellan Träningslära

    Kan träningshormonet bli till ett träningspiller?

    Svenska Dagbladet

    Så maxar du din fettförbränning

    Aftonbladet
    Bränn mer fett! Aftonbladet
    Allt du behöver veta om fettförbränning Kolozzeum
    Få fart på fettförbränningen Maxx Bodybuilding
    Intervju med Jonas Colting Kostdoktorn
    Peter Siepen: ”Ta bort det vita” (Obs! film) Youtube
    Träna med Paolo Roberto (Obs! film) Dagens Nyheter
    Hur fungerar fettförbränning? Hudoteket
    Så fungerar förbränningen Fitness Magazine
    Viktminskning med pulsträning Nyfiken Vital
    Utnyttja mjölksyran - och bli starkare Expressen
    Motion hjälper mot depression Sunt Liv
    Att träna lagom är bäst för hjärnan PrimaVi
    Träning hos vanliga människor påverkar 500 geners aktivitet PrimaVi
    Träning gör gott ända ner på cellnivå Svenska Dagladet

    Så får du en 25-årings hjärta - hela livet

    Expressen

    Motion håller förkylningar borta

    Dagens Nyheter
    Bränn fett - i 3 steg Expressen
    Så får du igång din fettförbränning Expressen
    Kryddor får fart på förbränningen Expressen

    Ät dig till optimal förbränning

    Iform

    1 minuts träning räcker

    Iform

    Ät direkt efter träningen

    Iform
    Rekommendationer för fysisk aktivitet Träningslära

    Rekommendationer om fysisk aktivitet för vuxna

    Fyss
    Snabbmat vs energitillskott för snabb återhämtning Träna Styrka
    Maxa träningen – med antioxidanter Metro
    Sportdrycker förstör effekten av träning Svenska Dagbladet

    Träna innan lunch

    Expressen

    Så äter du före och efter träningen

    Aftonbladet
    Därför svettas du mer än kompisen bredvid Aftonbladet
    Motionerande män övervinner cancer Dagens Medicin
    Fysisk träning minskar risken för stroke NyMedicin
    Fysisk träning gör KOL-patienter bättre Medical Link
    Effekter av fysisk träning hos personer med diabetes Karolinska, KI
    Information om olika muskler Muskel
    Guide: 12 olika massagemetoder Aftonbladet

    Så får du snygga ben
    Aftonbladet

    Sidan ändrades senast den 6 nov 2022

    Dela artikel

     pil_red.gif Kost och näring

              659574_20001429.jpg

      Vitaminer och mineraler kan göra skillnad! Använd kosttillskott vid brist!

    A

     pil_red.gif Kost och näring

              659574_20001429.jpg

      Supermaten med den bästa näringen! 

     pil_red.gif Fysisk träning

               12051_7309 

        Du som löper och vill lära dig mer! Konditionsträning och Löpning! Intervallträning, Löpteknik, Löparutrustning ...

     pil_red.gif Fysisk träning

              424239_73376447

       Intensivträning det perfekta komplementet! Tabata, Core, Crossfit, Boot Camp, Spinning m.fl.


     pil_red.gif Kost och näring

                 energicirkel_gi

      Olika kostmetoder: GI, Medelhavsdiet, Atkins, Stenålderkost, LCHF, Isodieten, Raw food... 


     pil_red.gif Psykisk hälsa

                  223347_2528

      KBT - Kognitv beteendeterapi för ditt eget välbefinnade! 


     pil_red.gif Kroppslig rening

            555533_12385402

      Fasta med juicer, gör en detox eller praktisera 5:2-dieten!


     pil_red.gif Fysisk träning

                    262734_1635

       Styrketräning är optimalt för kroppen!

     pil_red.gif Psykisk hälsa

                     223347_2528

      Tankar styr ditt liv! 


     pil_red.gif Kost och näring

              424239_73376447

      Hormoner kroppens signalämnen!

     pil_red.gif Kost och näring

              424239_73376447

      Omega-3 det nyttiga fettet!

     pil_red.gif Sjukdomar

              424239_73376447

       Råd vid Depression, Glutenintolerans, IBS, Laktosintolerans, Metabola syndromet, Diabetes, Hjärt- och kärlsjukdomar, Benskörhet, Inflammationer - reumatism, Alzheimers, Cancer m.fl.



               © Hälsosidorna ™   -   Alternativet för helhetshälsa   -