haelsosidorna_logga_ny.jpg

Länkar till externa sidor

 

Hälsa Kost och näring Fysisk träning Kroppslig rening Psykisk hälsa Shop
 - Alternativet för helhetshälsa -
Fasta Detox 5:2 - dieten Tarmrening Njurrening Leverrening Lymfrening Parasiter/Candida Probiotika


717339_61226081

 Yoga

  Yoga kroppen stark och skapa inre frid! 

717339_61226081

 Meditera

  Mindfulness för att hitta lugnet! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Ayurveda - vilken kroppstyp är du!  

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt energibehov!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt BMI!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Kolhydrater

  Gi-värde för att

kontrollera sötsuget!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Energibehov

  Faktorer för energi-förbrukningen!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Sömnproblem

  Sömn är viktig för hälsan! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Stress

  Vad händer vid stress!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Magen

  Probiotika hälsa 

för tarmen!

5:2-dieten - korttidsfasta: 6:1, 16:8, endagsfasta

Fasta

Att regelbundet praktisera kortidsfasta är optimalt för din hälsa!

5:2-dieten (5 2 dieten, 5:2-metoden) är en typ av korttidsfasta som blivit väldigt uppmärksammad. Dess fördelar är att du med minimala ansträngningar uppnår stora hälsofördelar som motverkar det metabola syndromet.

Är bra för hjärtat, motverkar diabetes, och ett flertalsjukdomar, troligen även cancer.

5:2-dieten har även den fördelen att samtidigt som du vet att din allmänhälsa förbättras så medför även 5:2-dieten kontinuerlig viktnedgång, den motverkar övervikt. Följer du dieten minskar du i vikt med ca 0,5 kg per vecka. Är du kraftigt överviktig går du ofta ner ännu mer i vikt varje vecka. För dig som kämpat med olika kost- och viktkoncept kommer denna metod som en skänk från ovan. Det enda du behöver göra är att dra ner ditt intag av energi till ca 500 kcal för kvinnor och ca 600 kcal för män två dagar i veckan. Lämpligen på måndagar och torsdagar. Övriga dagar äter du precis vanligt!

varningstriangel.jpg Att använda korttidsfasta som en bantningsmetod är inget att rekommendera för dig som är underviktig.

Enkelheten i korttidsfastan leder till livsstilsförändringar

De som praktiserar 5:2-dieten har oftast upplevt att metoden har varit betydligare lättare att implementera i sin vardag än vad de trodde innan de började med korttidsfasta. Kroppen har visat sig ha en förmåga att väldigt enkelt ställa om sig till ett lägre kaloriintag två dagar i veckan. Den psykologiska fördelen är också stor då du vet att du får äta precis som vanligt dagen efter! Det har också visat sig vara väldigt svårt att överkonsumera kost dagen efter en fastedag. Till att börja med kanske du intar en aning mer energi dagen efter en fastsedag men på sikt kommer detta beteende avta.

5:2-dieten ger optimala hälsofördelar med minimal ansträngning!

När du praktiserat 5:2-dieten ett tag kommer du säkert även börja se över din kost energi- som kvalitetsmässigt övriga dagar i veckan! Du lär dig också att hantera din hunger bättre under lågkaloridagarna och blir även mer medveten om när hungern triggar i gång!

Historik

Korttidsfasta av olika slag är ingen ny företeelse med det är först de senaste åren som allmänheten fått upp ögonen för korttidsfasta. För några år sedan börjades det inom styrketräningskretsar att praktiseras en typ av korttidsfasta som ofta kallas för periodisk fasta (intermittent fasta). Genom att minska ditt ätfönster till max 8 timmar kring träningspasset kan du uppnå två viktiga resultat vid styrketräning: optimal muskeluppbyggnad och en deffad vältrimmad kropp utan överviktsfett. Denna fasteform kallas även 16:8, vilket innebär att du bara intar fast föda exempelvis mellan lunch kl. 12:00 till middag kl. 20:00. En annan variant är fasteformen 20:4 som endast har fyra timmars ätfönster.

Då olika typer av fasta inte tidigare varit riktigt rumsrena hos såväl de traditionella som alternativa etablissemanget så fick synen på denna fasta en helomvändning i och med 5:2-dietens intåg och uppmärksamhet hos allmänheten! Den 25 mars 2013 sändes BBC dokumentären "Eat, fast and live longer" i SVT:s Vetenskapens värld. Doktorn Michael Mosley testar sig fram i programmet till den form av fasta som han slutligen lät innefatta två lågkaloridagar i veckan. 5:2-dieten ansåg han vara enklast att följa samtidigt som den gav flera hälsoeffekter. Kaloriintaget på fastedagarna minimerades till ca 500 kcal för kvinnor och ca 600 kcal för män.

I programmet visar han att hans hälsovärden förbättrades samtidigt som han uppnådde en viktnedgång som kvarstår. När normalvikt inträffar rekommenderar han att du minskar ner till en lågkaloridag i veckan, 6:1-dieten. Mosley uppmätte sina hälsoresultat oavsett hur lång tid han lät det gå mellan sina måltider under fastedagarna. Ofta åt han såväl morgonmål, lunch och middag i mindre portioner.

Se filmen: Eat, Fast and live longer av Dr Michael Modley

Av annan forskning kring fasta vet vi att hälsoeffekterna troligen ökar än mer ju längre tid du låter det gå mellan de gånger du äter. Dvs. det kan vara bättre att du bara äter ett mål mat på fastedagen om du känner att din kropp klarar det! En endagfasta fungerar på det viset. Du väljer kanske att äta lunch ena dagen och sen fasta till lunch nästa dag, eller att fasta från middag till middag.

Du korttidsfastar alltid medan du sover

vilket ger kroppen tid till reparation!

Bra för

En mängd fördelar inträffar vid korttidsfasta.

Cellförnyelse - ämnesomsättning

När du korttidsfastar svarar kroppen på en mängd olika sätt. Kroppen börjar bl.a. reparera de befintliga cellerna, före att tillverka nya celler som är prioriterat när du inte fastar. Detta innebär att gamla celler lagas och dåliga celler slås ut. Cellproduktionen av nya celler stimuleras också med förbättrad verkan efter fastan. Hela kroppen får därmed en chans till nystart.

Studier har visat att ämnesomsättningen (metabolismen) i form av det basala energibehovet inte sjunker när du genomför fasta, även om du avstår helt från näring i upp till tre dagar. Ämnesomsättningen kan till och med förbättras vid korttidsfasta.

Notera:

1945 gjordes de första studierna på möss som visade att möss som fastade levde mycket längre än möss som intog föda hela tiden. Ju mer de fastade desto längre levde de!

Periodisk fasta förebygger ett långt och friskt liv!

Motverkar sjukdomar

Blodsockret stabiliseras och insulinkänsligheten förbättras. Blodtrycket minskar och kolesterolvärdena förbättras: LDL-koleterolet och triglyceriderna minskar. Detta sker redan efter en kort tids praktiserande av korttidsfasta. På sikt går även vikten ner. Sammantaget så minskar detta risken för sjukdomar som Metabola syndromet, Hjärt- och kärlsjukdomar, Diabetes, diabetes typ 2, Övervikt, Inflammationer och Cancer.

Professor Valter Longo på University of Southern California har upptäckt att periodisk fasta sänker nivåerna av tillväxthormonet IGF-1 något som motverkar vissa sjukdomar och åldrande. IGF-1 är livsnödvändigt under tonåren för tillväxten och är bra för friska celler, IGF-1 har visat sig minska vid korttidsfasta vilket anses minska risken för att drabbas av cancer då cellmutation av cancerceller inte stimuleras.

En ettårig studie på Karolinska institutet har däremot bara visat marginell nedgång av värdena för IGF-1 över tid (däremot från en dag till en annan vid 5:2). Däremot väldigt bra värdena för de som lider av diabetes typ 2 innefattande viktnedgång, minskad bukfetma, sänkt blodtryck, förbättrade kolesterolvärden, bättre insulinvärden och minska risk för inflammationer.

Notera:

Det finns forskning som visat på att om man fastar innan en cancerbehandling kan detta medföra att de friska cellerna går i ide medan de sjuka cancercellerna fortfarande är aktiva och då blir lättare att slå ut. Mer forskning behövs dock.

Motverkar även förkylning och PMS.

Du blir även smartare av korttidsfasta. Tillväxtfaktorn BDNF (brain-derived neutrophic factor) är ett protein som har visat sig öka vid korttidsfasta. Detta gör hjärnan mer skärpt och är bra för lärandet och minnet och tros minska risken för Demens och Alzheimers. Studier har gjorts på möss att så är fallet. Att hjärnan blir mer aktiv vid fasta kan vara en ren överlevnadsinstinkt hos människor och djur.

Korttidsfasta motverkar trötthet och depression!

Psykiska hälsan

All typ av fasta är bra för psyket då hormonsystemet stabiliseras. Ett bättre och gladare humör brukar uppstå när du fastat ett tag! Må-bra hormoner som serotonin och endorfiner höjs. Även ökningen av tillväxtfaktorn BDNF är kopplad till att humöret höjs. Korttidsfasta anses därför motverka såväl trötthet som depression.

De dagar du fastar så aktiveras också vissa hormoner som gör dig väldigt pigg och alert. Kortisol och adrenalin, noradrenalin ökar. Detta gör att kroppen får energi.

Tips!

Om du har svårt för att sova på fastedagen för att du känner dig speedad kan ett tips vara att du intar ditt mål med mat på kvällen. Detta gör dig automatiskt mer avslappnad och trött.

Korttidsfasta bibehåller och stimulerar till muskeltillväxt!

Träning

Ett intressant fenomen vid korttidsfasta är att såväl tillväxthormoner som testesteron som är muskeluppbyggande hormoner ökar. Musklerna bryts därför inte ned vid korttidsfasta. Du kan därför med fördel träna under dina fastedagar. Kompensera gärna den muskelnedbrytning som sker vid träningen med proteiner i kosten direkt efter träningen.

Musklerna har ett eget energiförråd i form av glykogen som förbrukas först när musklerna används, därför kan fysisk träning hjälpa till att få i gång fettförbränningen i kroppen fortare. Kroppsbyggare, personer som styrketränar professionellt har praktiserat fastat länge, ett sätt att deffa kroppen genom att bränna kroppsfett inför tävling!

5:2-dieten är perfekt för att uppnå bibehållen viktnedgång

Viktnedgång

Din viktnedgång beror på hur väl du genomför din korttidsfasta. 5:2-dieten innefattar 2 fastedagar i veckan (ex. Mån och Tor) då du som kvinna intar ca 500 kcal mot ca 2000 kcal övriga dagar, och som man ca 600 kcal på fastedagarna mot ca 2500 kcal övriga dagar. Detta kan detta leda till en viktnedgång på ca 0,5 kg per vecka. Ibland ännu mer.

Det har visat sig vara svårt att överkonsumera mat de dagar du inte fastar utan oftast så skärper du till matintaget även dessa dagar, du blir mer kostmedveten, du lär dig även att kontrollera din hunger på ett mer medvetet.

1 Kg kroppsfett = 7000 kcal

5:2-dieten har visat sig vara enkel att följa då ansträngningen inte är för stor i förhållande till de hälsofördelar som uppstår! Många uppskattar den viktnedgång som sker samt alla övriga hälsofördelar som man får på köpet.

Korttidsfasta är bra för:

Ökar Minskar

Insulinkänsligheten

Ämnesomsättningen

Cellreperationen

Cellförnyelse

HDL-kolesterolet

Allmänhälsan

Humöret

Endorfiner

Serotonin

Lärandet

Minnet

BDNF

Kortisol (fastedagen)

Adrenalin, noradrenalin (fastedagen)

Fettförbränningen

(fastedagen)

Glukagon (fastedagen)

Tillväxthormoner (fastedagen)

Testesteron

(fastedagen)

Törst (fastedagen)

vaag1.jpg

Blodsockret

Insulinnivåerna

Blodtrycket

LDL-kolesterolet

Triglyceriderna

Vikten, övervikt

Metabola syndromet

Hjärt- och kärlsjukdomar

Diabetes, diabetes typ 2

Inflammationer

Diabetes, diabetes typ 2

Demens, Alzheimers

Trötthet, Depression

PMS

Risken för cancer

IGF-1

Många personer som testat 5:2-dieten har fått bättre hälsovärden, då de mätta värdena nedan innan och efter:

  • HDL-kolesterolet (Bör ligga mellan 0,9 - 2,1 mmol/l)
  • LDL-kolesterolet (Bör ligga mellan 2,0 - 5,3 mmol/l)
  • Blodsockret - Glukos (Bör ligga mellan 4,0 - 6,0 millimol/l)
  • Insulin (Bör ligga mellan 2,0 - 25 mlE/l)
  • IGF-1 (Bör ligga mellan 51 - 194 mikrog/l)

Mosley och andra som praktiserar korttidsfasta tar sällan upp de hälsofördelar som inträffar vid längre typer av fasta och detox där reningen från toxiner är det centrala för att få till en nystart i kropp och psyke. Kombinera därför gärna fasta eller detox ett par gånger om året med 5:2-dieten så får du även uppleva kroppsreningens alla positiva effekter

Kost och matfönster

Inta en näringsrik och energifattig kost innehållande främst mycket grönsaker under dina fastedagar . Protein är bra i mindre mängd för musklerna och celluppbyggnaden. Ät med fördel även kost som anses renande, se Kost vid detox.

Du bestämmer själv när och hur du får i dig dina kcal under fastedagarna, om du vill äta morgonmål, lunch och middag, eller om du vill hoppa över ett eller flera mål. Om du känner större behov av ett visst mål under dagen för att stilla dina hunger anpassa då ditt energiintag till det målet. Kvinnor intar ca 500 kcal, män ca 600 kcal på fastedagarna. Övriga dagar äter du som vanligt, ca 2000 kcal för kvinnor och 2500 kcal för män. Drick mycket under fastedagarna eftersom kroppen tappar extra mycket vätska då. Exempelvis örtteer och vatten.

Tips!
Undvik mycket energirika kolhydrater, särskilt snabba kolhydrater. Inta även mindre fett då fett innehåller mycket energi.

När du har fått in kontinuitet i din fasta kommer du lära dig att kontrollera såväl dina hungerkänslor som dina mättnadskänslor mycket bättre. En positiv trigger är att du vet att du kan äta fullt normalt dagen efter din fastedag om du följer 5:2-dieten.

Lär dig att kontrollera dina hunger- och mättnadskänslor!

Se Mat - näringstabeller eller extern sida Räknakalorier.

5:2-dieten

5-till2-dieten-diagram.jpg

När du praktiserar 5:2-dieten har du två valfria dagar i veckan då du går på lågenergikost. Måndag och Torsdag kan vara lämpligt, men du kan byta fastedagar vecka till vecka även om en kontinuitet på valda fastedagar är att föredra. Kvinnor intar ca 500 kcal, män ca 600 kcal på fastedagarna.

6:1-dieten

5-till2-dieten-diagram-6_1.jpg

6:1-dieten kan vara bra att praktisera när du har uppnått normalvikt. Då får du ändå tillgång till korttidsfastan positiva hälsofördelar samtidigt som det är ett bra sätt att balansera din vikt. Du fastar en dag i veckan, exempelvis Måndag. Kvinnor intar ca 500 kcal, män ca 600 kcal på fastedagen.

16:8

5-till2-dieten-diagram-16-8.jpg

16:8 är en form av periodisk fasta som innebär att du har ett ätfönster på 8 timmar under fastedagen då du får äta valfri mängd kcal. Metoden kan upprepas en eller flera gånger i veckan efter behov. Inta fast föda mellan exempelvis kl. 10:00 till kl.18:00.

Michael Moosley gjorde en test i programmet "Medicin med Moosley" där det visade sig att kroppsfettet, blodfetterna och kolesterolet minskade efter några veckor om du minskar på ätfönstret enligt 16:8. Detta tros bero på dels att du inte äter sent på kvällen då kroppens ämnesomsättning är lägre och inte gynnas av mer fett och socker i blodet från en måltid samt att kroppen får en välbehövd typ av fasta.

20:4

5-till2-dieten-diagram-20-4.jpg

20:4 är en form av periodisk fasta som innebär att du har ett ätfönster på 4 timmar under fastedagen då du får äta valfri mängd kcal. Metoden kan upprepas en eller flera gånger i veckan efter behov. Inta fast föda mellan exempelvis lunch kl. 12:00 till kl. 16:00.

Varannandagsfasta

detox-diagram-varannandag.jpg

Varannandagsfasta är en typ av fasta som innebär att du varannan dag intar betydligt mindre mängd föda. Kvinnor intar då ca 500 kcal och män ca 600 kcal på fastedagarna. Eller ännu mindre energi.

Du kan även utföra en endagsfasta när som!

Detox

detox-diagram.jpg

Vid en detox så är energiintaget lika lågt varje dag. Kvinnor intar då ca 500 kcal, män ca 600 kcal varje dag under detoxen, som lämpligen varar i 9 dagar. Vid en detox så intar du specifik kost som anses renade mot toxiner. Se specifik sida om detox om du vill veta mer.

Fasta och fettförbränning

Normalt när du äter så lagras energin i från kosten som kroppsfett genom att hormonet insulin utsöndras. När du går på lågenergikost på fastedagen kommer fettförbränningen komma i gång när kroppens glykogenförrådet är tömt. Kroppens glykogenförråd brukar normalt ta slut efter ca en halv dag om du inte intar någon föda. Därefter börjar hormonet Glukagon frisätta främst ketoner som energi från kroppsfettet, en mindre mängd omvandlas till blodsocker.

Insulin-glykogen-graf.jpg

Studier som gjorts vid 36 timmars helfasta har visat att blodsockret minskat med ca 70 % efter 24 timmar. Kroppen börjar succesivt frisätta mer glukagon under fastan för att producera energi från kroppsfettet.

Notera:
När du börjar bränna kroppsfett kan du känna dig lite mer frusen.

Du kan skynda på fettförbränningen under fastedagen genom att utöva någon form av fysisk träningfysisk aktivitet ökar energiförbrukningen. Se även energibehov.

Eftersom glykogenförrådet binder en hel del vatten så kommer din törst öka när du börjar fasta då kroppen förlorar mer vätska än normalt, därför får du en kortvarig ökad viktnedgång när vattnet nu lämnar kroppen. Drick därför mer vätska än normalt de dagar du fastar. Se även vatten.

Muntorrhet är ett tecken på vätskebrist

Blad.png

Välj själv! handla i någon av Sveriges populäraste hälsoshoppar! Se Bra hälsoprodukter

Holistic-D-vitamin.jpg

Filmer om 5:2-dieten

Här nedan har du lite filmer om 5-2-dieten:

Film: Film: 5:2 Diet - 'Fast Diet' Creator Discusses Controversial Methods on 'GMA': Dr Michael Mosley interview

Film: Film: 5:2 Diet - The Fast Guide to the Fast Diet - for people too lazy to read the book

Film: Film: How to do the 5:2 diet plan with Vicki Edgson & Get the Gloss

Film: Intermittent Fasting - The Truth About Fat Loss

Film: Fasting or 5 Meals Per Day?

Film: Burn More Fat - Simple Trick!

Film: Intermittent Fasting to Gain Muscle Mass?

Film: Så har 5:2-metoden funkat för Malou

Artikellänkar

Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.

Externa länkar: Källa:
5:2-grundaren Michael Mosley fastar för hälsa Expressen

Ny studie: Stora hälsovinster med 5:2-dieten

Dagens Nyheter

5:2-trenden har tagit Sverige med storm

Expressen

5:2-gurun Michael Mosleys 10 bästa råd

Expressen
Så funkar 5:2 Dieten (Video) Expressen

5:2-DIETEN - SÅ FUNKAR DEN

Iform

5:2-dieten - halvfasta för ett längre liv?

Sund.nu

Dietisten: 7 steg - så lyckas du med 5:2

Expressen
Så lyckad du med 5:2 dieten Amelia

Kom i gång med 5:2 – 19 råd för nybörjaren

Expressen

Så funkar den nya 5:2 dieten

Göteborgs Posten

Nu är det bevisat: 5:2-dieten fungerar

Expressen

5:2-dieten - "som gjord för oss människor"

Expressen

Maxa 5:2 - dieten som funkar på hela ditt liv

Expressen

Bli smal med periodisk fasta – så går det till

Expressen

Michael Mosley: "5:2? Nej nej, jag kör 6:1 nu"

Expressen

5:2-experternas bästa tips för att lyckas

Expressen

5:2 - succéfastan gav dom ett bättre hälsoliv

Expressen

Svenska kändisar som hoppat på 5:2-tåget

Expressen

Är 5:2-dieten för tuff?

SVT

Läkare försvarar 5:2-metoden

Dagens medicin

Unik 5:2-studie: "Alla har gått ned i vikt"

Expressen

Så fungerar 5:2 - dieten med medicinerna

Dina Mediciner

Hon står upp för 5:2-dieten

Karolinska Insititutet

Spännande forskning

5-2 dieten
Periodisk och Terapeutisk Fasta Jonas Bergqvist

Periodisk Fasta för hälsa, energi och prestation

mmsports

Vi som kör 5/2 metoden, grupp

Facebook
5:2 Bloggen Kurera
52-dieten blogg Ifokus
5:2 Dieten blogg Dagens Nyheter
5:2 Kaloritabell Må bra

5:2 bra - men inte för alla

Expressen
5:2 Diet Recept Hittarecept
5:2 Recept Tasteline
5:2 Dieten 5:2 Dieten Recept

5:2-recept - fasta med smoothie och chorizo

Expressen

Juice – nyttiga recept

Expressen

Kaffe eller smoothies – vad är bäst för dig?

Expressen

Tappa extrakilona med 5:2 - maxa med LCHF

Expressen

Fasta med LCHF – så blir du mätt med 5:2

Expressen

Sidan ändrades senast den 6 nov 2022

Dela artikel

Hälsosidorna

 pil_red.gif Kost och näring

          659574_20001429.jpg

  Vitaminer och mineraler kan göra skillnad! Använd kosttillskott vid brist!

 pil_red.gif Kost och näring

          659574_20001429.jpg

  Supermaten med den bästa näringen! 

 pil_red.gif Fysisk träning

           12051_7309 

    Du som löper och vill lära dig mer! Konditionsträning och Löpning! Intervallträning, Löpteknik, Löparutrustning ...

 pil_red.gif Fysisk träning

          424239_73376447

   Intensivträning det perfekta komplementet! Tabata, Core, Crossfit, Boot Camp, Spinning m.fl.


 pil_red.gif Kost och näring

             energicirkel_gi

  Olika kostmetoder: GI, Medelhavsdiet, Atkins, Stenålderkost, LCHF, Isodieten, Raw food... 


 pil_red.gif Psykisk hälsa

              223347_2528

  KBT - Kognitv beteendeterapi för ditt eget välbefinnade! 


 pil_red.gif Kroppslig rening

        555533_12385402

  Fasta med juicer, gör en detox eller praktisera 5:2-dieten!


 pil_red.gif Fysisk träning

                262734_1635

   Styrketräning är optimalt för kroppen!

 pil_red.gif Psykisk hälsa

                 223347_2528

  Tankar styr ditt liv! 


 pil_red.gif Kost och näring

          424239_73376447

  Hormoner kroppens signalämnen!

 pil_red.gif Kost och näring

          424239_73376447

  Omega-3 det nyttiga fettet!

 pil_red.gif Sjukdomar

          424239_73376447

   Råd vid Depression, Glutenintolerans, IBS, Laktosintolerans, Metabola syndromet, Diabetes, Hjärt- och kärlsjukdomar, Benskörhet, Inflammationer - reumatism, Alzheimers, Cancer m.fl.


           © Hälsosidorna ™   -   Alternativet för helhetshälsa   -