haelsosidorna_logga_ny.jpg

Länkar till externa sidor

 

Hälsa Kost och näring Fysisk träning Kroppslig rening Psykisk hälsa Shop
 - Alternativet för helhetshälsa -
Boot camp Core-träning Crossfit - Fitness Intensivträning Kettlebells Konditionsträning Löpträning Promenera/stavar Spinning Styrketräning Tabata Yoga Zumba BMI - Test Energibehov: Test


717339_61226081

 Yoga

  Yoga kroppen stark och skapa inre frid! 

717339_61226081

 Meditera

  Mindfulness för att hitta lugnet! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Ayurveda - vilken kroppstyp är du!  

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt energibehov!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt BMI!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Kolhydrater

  Gi-värde för att

kontrollera sötsuget!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Energibehov

  Faktorer för energi-förbrukningen!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Sömnproblem

  Sömn är viktig för hälsan! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Stress

  Vad händer vid stress!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Magen

  Probiotika hälsa 

för tarmen!

Crossfit - Fitness

262734_1635

Crossfit är en av de mest variationsrika högintensiva träningsformerna för att uppnå styrka och kondition!

Vill du bygga styrka, muskler samtidigt som du maximerar din snabbhet och kondition! då är Crossfit något för dig!

Crossfit har fått stort inflytande på många typer av högintensiva träningspass och inspirerat många att även sätta samman sina egna program!


Bild copyright Lance Cpl. Derrick K. U.S. military

Det som lockar många till crossfit är träningens allsidighet och hårdhet! Att utföra en kombination av övningar i full fart samtidigt som du tar ut dig max i varje övning kan tyckas tufft för många men de som fått smak för denna träningsform ser vilka fantastiska resultat den har på kropp och psyke!

Crossfit ger en optimalt vältränad kropp för dig som gillar styrka,

smidighet, snabbhet och kondition!

Crossfit är en typ av högintensiv träning. Crossfit tränar du ofta i en mindre grupp. Gemenskapen är stor och du lär dig att utmana och maximera din förmåga. Du utför antingen ett antal givet övningar så snabbt som möjligt eller utför så många rundor av övningar som möjligt under en viss tid. Övningarna varieras också från gång till gång och kan innehålla många eller få repetitioner. Variationsrikedomen i övningarna som innefattar många muskelgrupper ger snabba resultat i träningen samtidigt som den är rolig och utmanande hela tiden! Mottot med crossfit är att bli så "allsidigt vältränad" som möjligt utifrån dina egna förutsättningar! Du tränar styrka, smidighet, snabbhet och kondition under samma träningspass!

Den ofta hårda skräniga musiken samt utövarnas dedikerade entusiasm kan kännas främmande för dig som är ny och besöker ett träningspass inomhus första gången, men där bakom finns ett "hjärta av guld", en stor gemenskap som flera andra träningsformer faktiskt saknar!

Du tränar utefter dina egna förutsättningar och utvecklas tillsammans med de andra i träningsgruppen. Du lär dig allt eftersom att utföra övningarna med bättre och bättre precision. Du ska därför succesivt skala ("scaling") upp din träning! Då du i crossfit ofta försöker utföra övningarna på tid finns det alltid en risk att du slarvar med tekniken i övningarna vilket kan leda till att du kan skada dig! Denna risk förstärks av den trötthet som ofta råder under träningspassen. Var därför noga med tekniken och lär dig alltid grunderna först i de redskap och moment du praktiserar innan du börjar maximera antal övningar under tidsintervallerna! Och känn efter hur din kropp känns för dagen så du inte drar på dig onödiga skador när du pressar dig för hårt!

Crossfit är en typ av "funktionell träning"

där du aktiverar flera muskelgrupper samtidigt!

Crossfit som träningsform har den fördelen att du tränar väldigt många muskelgrupper under ett och samma träningspass, crossfit är en typ av "funktionell träning". Därtill innehåller cossfit moment av intensivträning vars effekter på förbättrade träningsresultat numer har börjat praktiseras av allt fler idrotter och idrottsutövare! Du kan därför optimera din träning genom att köra crossfit och på så sätt få in träningseffekter som du annars bara skulle kunna få genom att kombinera flera typer av annan träning.

Obs!
Ren crossfit ska inte blandas ihop med mer traditionell cirkelträning då man inom crossfit oftast använder mer tunga vikter och motstånd och utmanar kroppen på ett hårdare vis!

I Cossfit integreras ofta övningar från andra träningsformer under träningspasset, exempelvis intensivanpassad Core-träning, Tabata, Kettlebells, Konditionsträning, Löpning och Styrketräning.

Fördelar med Crossfit

Crossfit är en allsidig träningsform som kombinerar många av de träningsfördelar som du normalt får genom att kombinera flera olika träningsformer! Tänk dig själv som en aning bitigare 7- eller 10-kampare så har du en ungefärlig bild av vad crossfit kan innebära om du blir en skicklig utövare av crossfit och där mottot är att bli bra på det mesta!

Följande fördelar kan du som tränar crossfit få redan som en normalutförare av crossfit, genom att träna några gånger i veckan:

 • Du får mer energi
 • Kroppen blir allsidigt genomtränad med avseende på styrka och uthållighet
 • Ökar muskelstyrkan hos flera olika muskelgrupper samtidigt
 • Ökar konditionen
 • Ökar uthålligheten
 • Ökar snabbheten
 • Ökar smidigheten, i muskler, senor och ledband
 • Ökar koordinationsförmågan och balansen
 • Bränner fett
 • Du kan med fördel kombinera crossfit träningen med andra träningsformer som Tabata eller Core-träning, Kettlebells, Konditionsträning, Löpning och Styrketräning under samma träningspass
 • Du kan träna i gym
 • Du kan träna hemma
 • Du kan träna utomhus
 • Tidsintensivt

Var observant när du utför extremträning!

Crossfit i sin intensivaste form är en extrem träningsform där du måste lär dig att hantera mjölksyran som uppstår under träningen i de olika övningarna! Dvs. det är en anaerob (syrefattig) träningsform som sliter hårt på musklerna. Därför bör du även premiera vila, bra kost samt lägga in annan typ av träning som är mer aerob (syre) i sin form, exempelvis lättare konditionsträning.

Personer som börjar tillämpa crossfit kan få skador om de inte har en instruktör som känner in träningsdeltagarens kapacitet och lär ut på rätt sätt. Det tar tid att bygga upp styrka och är du allmänt otränad kan du göra flera misstag i din iver att hänga med i de intensiva träningspassens höga och hårda tempo där bl.a. ovana styrkelyft ingår.

Intensiteten och kraften under ett hårt crossfitpass stimulerar även utsöndringen av hormonerna adrenalin och kortisol vilket kan kännas stimulerande i det korta perspektivet, då den skapar en positiv stress, men som i det längre perspektivet kan göra dig beroende av den kicken! Detta kan i värsta fall leda till att du har svårt att varva ner, försämra din sömn, immunförsvar m.fl. Dvs. skapa negativ stress precis som all överträning kan göra då man inte vilar tillräckligt och tappar balansen i sin träning!

Varning!

Fixering vid extrem träning (flera gånger om dagen), kost, kalorier och vikt kan leda till Ortorexi som på sikt kan leda till obalanser som näringsbrist, skador och psykisk ohälsa. Lyssna på Känner du till Ortorexi, Sveriges Radio.

Historik

Crossfit "Funktionell träning" skapades av gymnasten Greg Glassman för flera decennier sedan under 80-talet. Greg satte samman styrkeövningar, gymnastik och sprinting i ett antal funktionella övningar som ska utföras under hög intensitet för att uppnå "optimal fitness". Övningarna kan sättas samman på olika sätt men en hel del övningar är mer förekommande: marklyft, bänkpress, pull-upps där du drar dig upp en i stång, kettlebells, lyft i romerska ringar, knäböj, upp- och nedvända armhävningar mot vägg, hopprep, plattor, hopp upp på avsats, sit-upps, löpning 400 - 800 meter, medicinbollar, dra och klättra i rep, flytta eller bära däck och sandsäckar m.m.

Notera:
Inom crossfit anser man att man satt samman övningar som ursprungsmänniskan troligen behövde kunna utföra i sin vardag för sin egen överlevnad!

2001 lanserades www.crossfit.com. Crossfit är numer ett varumärke. Grassman har nu en rörelse som spridits sig över hela välden. Var observant på att crossfit har blivit ett koncept som genererar intäkter tillbaka till Grassman via licenser och därför påverkar vilka övningar som sammansätt samt hur på ett gym som marknadsförs som crossfit! Detta kan frångås genom att kalla ett träningspass för Fitness eller någon liknande och att övningarna sammansätts annorlunda! Crossfit har inspirerats av tabata.

Det finns en hel del moment inom crossfit som finns kvar i träningsformen och som har sin historiska bakgrund till hur träningsformen uppstod, och som alltid ingår i tävling i crossfit,

exempelvis under Crossfit Games. Dessa övningar kan tyckas märkliga för vissa: tunga marklyft med skivstång, roterande och svängande vikter, exempelvis kettlebells, romerska ringar, hopp, släpande av bildäck, stötande, kast, ryck, dragande, svängande, rotation m.m. Träningsinslagen från styrke- och tyngdlyftningen samt gymnastiken är tydliga och kan tyckas göra träningsformen väldigt traditionell dags datum samtidigt som den inspirerat till nytänkande på så många sätt inom alla typer av högintensiv träning. Detta kan ses som en paradox!


Många har exempelvis i dag börjat integrera styrketräning i sina dagliga träningspass vilket nog till stor del kan tillskrivas inspiration från bl.a. crossfit! ​Crossfit och annan typ av crosstraining där man kombinerar olika träningsmetoder och övningar används numer vid polisiär och militär träning. Dessa metoder har inspirerat och påverkat andra typer av träning: Boot Camp - Militär träning, Fitness, Gladiatorerna, Triathlon, Ironman m.fl.

Övningarna inom crossfit, Workout of the Day (WOD) utvecklas och i dag kan man se entusiaster sätta samman sina egna program med egna övningar. Allt är möjligt! Tack för det crossfit!


Crossfit övningar

Ett Crossfitpass innebär att du tränar flera muskelgrupper samtidigt och att du gör det med intensitet. Eftersom ett crossfitpass är hårt så pågår oftast inte det mer intensiva delarna av passet i mer än 30 minuter!

Crossfit innefattar 10 viktiga delar som anses vara bra för att du ska uppnå optimal fitness:

 • Uthållighet - muskeluthållighet
 • Styrka
 • Kondition
 • Kraft och explosivitet i rörelserna
 • Rörlighet
 • Flexibilitet
 • Snabbhet
 • Koordination
 • Balans
 • Noggrannhet i utförandet

Notera:

Smidighet är inget uttalat kriterier inom crossfit medan den till exempel är en förutsättning när du utför någon mer fysisk form av yoga! Konditionsträning för att klara längre löpsträckor kan även vara en bristvara när man oftast bara tränar intensivträning på korta sträckor.

Exempel på övningar

Här nedan kommer några exempel på vanliga övningar inom crossfit:

 • Squat – Knäböj

  Film: CrossFit Squat

 • Front squat – knäböj med stången framför huvudet

  Film: How To: Front Squat (Barbell)

 • Deadlift – marklyft

  Film: Crossfit Deadlift Intro

 • Press – axelpress

  Film: CrossFit - Learning to Push Press

 • Clean – frivändning

  Film: CrossFit - Training the Clean, Coach Burgener


 • Snatch – ryck


  Film: Big Sky, Montana: Snatch Event

 • Rings dip - nedsänkning i ringar

  Reebok CrossFit ONE Movement Demo "Ring Dip"


 • Pull-up – räckhäv, uppdragning i hävstång

  Film: CrossFit Pull Ups (Strict, Kip, Butterfly) - Northstate CrossFit


 • Push-up – armhävning

  Film: Push-Up Competition: CrossFit's Annie Thorisdottir vs. NFL Running Back Justin Forsett

 • Handstand Push-up - hanstående armhävning

  Film: Handstand Push-ups, Scales, Kipps, Strict

Obs!

Crossfit har inte uppfunnit övningarna som förekommer i crossfit. Crossfits fördelar mot andra träningsformer är att man satt samman de variationsrika övningarna och valt att utföra dessa under stor intensitet, det är där styrkan och möjligheten med crossfit ligger! Variationsrikedomen hur man sätter samman ett träningsprogram är enorm!

Tips!

Träna inte crossfit i första hand för att du vill ha en snygg kropp utan för att du mår bra av träningsformen!

För mer övningar se även: http://www.crossfit.com

Blad.png

Välj själv! handla i någon av Sveriges populäraste hälsoshoppar! Se Bra hälsoprodukter

Holistic-D-vitamin.jpg

Hälsoprodukter

Kosttillskott

Detoxhelg-Veda-Leva.jpg

Shopping4net.se finns i ett flertal länder, bl.a. Sverige och erbjuder bra priser på välkända produkter.

Hälsokost, Kosttillskott, Naturläkemedel, Skönhetsprodukter, Träning, Fitness, Kontaktlinser, Apotek…

Kampanjer

Superfood

Fettförbränning

Kreatin

Protein

Tillskott

Way protein

Detoxhelg-Veda-Leva.jpg

Gymgrossisten.se är Nordens ledande Internetbutik inom träning och kosttillskott.

Tillskott, Muskeluppbyggnad, styrketräning, viktminskning, Träningskläder, Träningsredskap...

Kampanjer

Muskler

Fettförbränning

Prestation

Proteiner

Träning

Detoxhelg-Veda-Leva.jpg

Svensktkosttillskott.se vänder sig till dig som kraftidrottar!

Tillskott, Muskeluppbyggnad, hård träning, kondition, viktminskning, Träningskläder, Träningsredskap...

Kampanjer

Redskap

Fettförbränning

Kreatin

Proteiner

Filmer om Crossfit - Fitness

Här nedan har du lite filmer om Crossfit:

Film: What is CrossFit?

Film: Let Me Tell You About CrossFit

Film: CROSSFIT CLEVELAND - What is Crossfit?

Film: Greg Glassman, Founder & CEO, Crossfit: March 13, 2013, Full Talk

Film: CrossFit - First CrossFit Workout?

Film: CrossFit 509 Beginner Workout, Spokane, Washington

Film: CrossFit Workout - Rich Froning - Bodybuilding.com

Film: CROSSFIT 'TOTAL BODY WORKOUT'

Film: CrossFit - Killing the Fat Man: Episode 13 with Gary Roberts

Film: Moderniserad form av Crossfit, egentligen Core-träning! Full Body CrossFit Workout

Film: CrossFit Games 08 by CrossFit by Overload

Film: The Test of Fitness

Film: GymnasticBodies.com Community Video

Film: Fitnessfestivalen - Nytt liv 2013

Artikellänkar

Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.

Externa länkar: Källa:
Crossfit är hetast Sportfack

Så kommer du igång med crossfit!

Funbeat

CROSSFIT - FÅ EN NY KROPP PÅ REKORDTID (schema)

IForm

7 FÖRDELAR MED ATT TRÄNA CROSSFIT

IForm

FITNESS - SJU ANLEDNINGAR ATT BÖRJA I DAG

IForm
Crossfit-program med fem övningar Dagens Nyheter

Så tränar du crossfit (Film)

Dagens Nyheter

Testa crossfit hemma!

Hälsa och Fitness

Björk Ódinsdóttir är Sveriges crossfitdrottning

Womans Health

Annie är världens mest vältränade kvinna

Fubeat

Crossfit med Karl Dyall - den nya träningen för hela kroppen

Amelia

Crossfit rustar oss för krig

Aftonbladet

DEN STORA MYTEN OM CROSSFIT! DEL 1

Jonas Colting

Crossfit och falsk marknadsföring

Träningslära

När tränar du Crossfit och när tävlar du bara i det?

Träna Styrka
Hur du blir bra på Crossfit eller på att göra många chins Träna Styrka

FARLIGT MED CROSSFIT

Argetfit

Första ordentliga studien på Crossfit – stor skaderisk!

Träningslära

Crossfit och falsk marknadsföring

Träningslära

Sidan ändrades senast den 6 nov 2022

Dela artikel

Hälsosidorna

 pil_red.gif Kost och näring

          659574_20001429.jpg

  Vitaminer och mineraler kan göra skillnad! Använd kosttillskott vid brist!

Annons

 pil_red.gif Kost och näring

          659574_20001429.jpg

  Supermaten med den bästa näringen! 


 pil_red.gif Fysisk träning

           12051_7309 

    Du som löper och vill lära dig mer! Konditionsträning och Löpning! Intervallträning, Löpteknik, Löparutrustning ...

 pil_red.gif Fysisk träning

          424239_73376447

   Intensivträning det perfekta komplementet! Tabata, Core, Crossfit, Boot Camp, Spinning m.fl.


 pil_red.gif Kost och näring

             energicirkel_gi

  Olika kostmetoder: GI, Medelhavsdiet, Atkins, Stenålderkost, LCHF, Isodieten, Raw food... 


 pil_red.gif Psykisk hälsa

              223347_2528

  KBT - Kognitv beteendeterapi för ditt eget välbefinnade! 


 pil_red.gif Kroppslig rening

        555533_12385402

  Fasta med juicer, gör en detox eller praktisera 5:2-dieten!


 pil_red.gif Fysisk träning

                262734_1635

   Styrketräning är optimalt för kroppen!

 pil_red.gif Psykisk hälsa

                 223347_2528

  Tankar styr ditt liv! 


 pil_red.gif Kost och näring

          424239_73376447

  Hormoner kroppens signalämnen!

 pil_red.gif Kost och näring

          424239_73376447

  Omega-3 det nyttiga fettet!

 pil_red.gif Sjukdomar

          424239_73376447

   Råd vid Depression, Glutenintolerans, IBS, Laktosintolerans, Metabola syndromet, Diabetes, Hjärt- och kärlsjukdomar, Benskörhet, Inflammationer - reumatism, Alzheimers, Cancer m.fl.


           © Hälsosidorna ™   -   Alternativet för helhetshälsa   -