haelsosidorna_logga_ny.jpg

Länkar till externa sidor

 

Hälsa Kost och näring Fysisk träning Kroppslig rening Psykisk hälsa Shop
 - Alternativet för helhetshälsa -
Boot camp Core-träning Crossfit - Fitness Intensivträning Kettlebells Konditionsträning Löpträning Intervallträning Löpteknik - Löpsteg Löparskador Löparutrustning - skor, kläder, gps, app, puls... Tävla i löpning Promenera/stavar Spinning Styrketräning Tabata Yoga Zumba BMI - Test Energibehov: Test


717339_61226081

 Yoga

  Yoga kroppen stark och skapa inre frid! 

717339_61226081

 Meditera

  Mindfulness för att hitta lugnet! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Ayurveda - vilken kroppstyp är du!  

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt energibehov!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt BMI!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Kolhydrater

  Gi-värde för att

kontrollera sötsuget!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Energibehov

  Faktorer för energi-förbrukningen!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Sömnproblem

  Sömn är viktig för hälsan! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Stress

  Vad händer vid stress!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Magen

  Probiotika hälsa 

för tarmen!

Löparutrustning - skor, kläder, gps, app, puls...

262734_1635

    Din löparutrustning kan bestå av allt från specialanpassade löparskor och träningskläder utefter underlag och årstid till teknisk utrusning i form av appar med gps, pulsband eller pulsklocka!

    Att löpning har blivit mer ett sätt att leva på, att utrycka sin identitet! är all typ av utrustning för löpning ett bevis på!

    Löparskor

    Ibland kan man tro att det finns lika många olika typer av löparskor som det finns? Kan vara trevligt men gör det dessvärre väldigt svårt att ha överblick över alla olika modeller och ändamål de ska användas för. De som tillverkar löparskor har en förmåga att spotta ut nya modeller varje år. Och de modeller du kanske har fastnat för finns dessvärre inte kvar nästa år när du vill köpa nya!

    Har du pengar och vill ha hjälp med att hitta skor som passar dig så finns det på större sportbutiker kunnig personal som kan hjälpa dig. Du kan få göra ett löptest för att se om/hur dina fötter pronerar och hitta en sko som kompenserar detta:

    • Överpronation
      Foten roterar inåt och trycket är på insidan av foten, vilket gör att skorna slits på insidan. Överpronation är vanligare om du har låga fotvalv.
    • Underpronation
      Foten roterar utåt och trycket är på utsidan av foten, vilket gör att skorna slits på utsidan. Överpronation är vanligare om du har hög vrist eller höga fotvalv.
    • Neutral fotisättning
      Ingen pronation förekommer utan du sätter i foten rakt.

    Skorna kan förutom att ta hänsyn till pronation vara mer eller mindre dämpande, ge stöd och fungera stabiliserande för fötterna på olika sätt. Du bör även ta hänsyn till ditt löpsteg utifrån om du löper mer på hälarna än på framfoten. Se Löparteknik - Löpsteg.

    Därtill ska du även ta hänsyn till formen av löpning, när och hur du springer, vilka sträckor samt på vilket underlag, asfalt, terräng? Om du tävlar eller bara motionerar? Generellt sätt kan man säga att din sko behöver mer dämpning om du springer på stumma underlag som asfalt, samma gäller ju mer hällöpare du är samt om du är tung eller springer långsamt. Lättare skor fungerar bättre på mjukt underlag, om du är lätt i kroppen samt springer snabbt, eller tävlar!

    Det finns utefter alla kriterier olika grupper av löparskor som skulle kunna grupperas under:

    • Träningsskor
      Träningsskor finns i alla typer och tar hänsyn till om du pronerar eller inte.
    • Tävlingsskor
      Tävlingsskor är oftare lättare, mindre dämpade och mindre stabiliserande än vanliga löparskor.
    • Barfotaskor "Five finger skor"
      Barfotaskor har minimal sula och lätt vikt. Tanken är att foten ska vara så nära underlaget som möjligt.
    • Terrängskor - Trailskor
      Terrängskor är slittåliga och stabiliserande och kan användas på mjukare kuperad mark. Därför är skorna även ofta mer dämpande. En del skor är också mer eller mindre vattenavstötande (exempelvis Cortex) och kan med fördel även användas som vandringsskor och vid promenader.
    • Dubbade skor
      Dubbade skor är framtagna för att kunna springa på halt underlag och is.

    Notera:

    Många elitlöpare använder tunnare skor vid tävling, detta skapar kortare steg och en mer kontrollerad mjuk stegisättning!

    Tips!

    Alternera gärna och ha ett par löparskor med mer dämp samt ett lättare tunnare par!

    Obs!

    Ett par löparskor anses räcka i ca 100 - 200 mil och bör även bytas ut om de är slitna beroende på pronation eller att stabiliteten och dämpet i sulan har minskat allt för mycket.

    Kläder för löpning

    När du kommit i gång med att löpa regelbundet kan det vara läge till att införskaffa kläder som underlättar vid träning. Ett till två par av varje plagg kan behövas då ofta det ena paret ligger i tvätten. Löpning kan lätt bli en materialsport då det finns mycket att välja på, här nedan listas lite olika typer av plagg:

    • Tights - shorts - löparbyxor
      Tights är elastiska byxor som finns med korta eller långa ben. Andra föredrar att springa i shorts eller längre luftigare löparbyxor. Se till att materialet är anpassat till att föra bort svett.
    • Linnen - Löpartröjor - T-shirt
      Införskaffa gärna några tröjor som du trivs i, sådana som andas och för bort svetten.
    • Löpastrumpor
      Löparstrumpor är mjuka och motverkar skavsår samt transporterr bort svetten .
    • Sport-BH
      Sport-BH är ett måste för att hålla bysten på plats och för att undvika att få skavsår på bröstvårtorna.
    • Underställ: tröja
      Undertröjan har som uppgift att hålla huden torr genom att transportera bort svetten från huden. Tidig vår, höst och vinter kan du använda en långärmad tröja.
    • Underställ: byxor
      Underbyxorna har som uppgift att hålla huden torr genom att transportera bort svetten från huden. Använd långa byxben under den kallare årstiden.
    • Vindjacka: vinter
      Jackan ska vara vindtät och gärna vattentät, men inte för tät så att svetten
      inte kan avdunsta från kroppen. Vindjackan samt en långärmad undertröja kan räcka för att hålla värmen uppe. Reflexer är bra för att synas.
    • Byxa: vinter
      Använd vindtät material, ex lycramaterial för byxorna tillsammans med understället. Reflexer är bra för att synas.
    • Mössa - vantar: vinter
      Mössa samt tunnare vantar i material som för bort svett räcker gott till vinterpassen.

    Tips!
    En pannlampa kan vara bra när du springer på mörka vägar!

    Tips!

    Vill du vara trendig klä dig precis tvärtom om mot massan!

    App - träningsappar

    Det fins ett flertal bra träningsappar för löpning (cykling, promenader). Många är även gratis vad gäller de flesta tjänster. De har följande grundfunktionalitet:

    • GPS, i och med att din telefon per automatik är uppkopplad så har du tillgång till funktionalitet för GPS. Detta är anledningen till att telefonen har blivit det enklaste och bästa stödet för att mäta dina löprundor med. Du kan:
      • Spela in din löparrunda: från start till mål
      • Du har kartstöd var du än väljer att springa
      • Statistik på tid på nedlagd sträcka
      • Statistik på hur mycket kalorier du gjort av med
      • Statistik på ditt tempo: tid per kilometer
    • Övriga tjänster:
      • Röstcoachning (kan köras samtidigt som du spelar musik!)
      • Grafer med statistik över dina löprundor
      • Möjlighet att tävla mot vänner
      • Träningsprogram
      • Uppkoppling mot social medier, exempelvis Facebook, Twitter
      • Kunna koppla upp dig mot andra hälsotjänster (tredjeparts appar):

        exempelvis stöd för intervallträning, pulszoner, stegräknare, sömnmätare, löpteknik, styrketräningsappar, kost och kalorier...

      • m.m.
    Runkeeper.jpg Runkeeper är den gratisapp som i dagsläget är mest populär och erbjuder mest funktionalitet.
    Runkeeper.jpg Endomondo (innefattar även stegräknare) är en bra gratisapp. För en billig penning kan du få än mer funktionalitet, exempelvis stöd för intervallträning.

    Det finns ett flertal andra löparappar med olika för- och nackdelar: Runtastic, Funbeat, Mapmyfitness, Mapmyrun, Strava, Sportstracker...

    Tips!
    Appen Instant heart rate kan du använda för att läsa av din vilopuls med hjälp av kameralinsen! iPhone, Android.

    Pulsband - träningsarmband

    Ett pulsband som du har runt handleden kopplad till din app i telefonen är den optimala utrustningen idag för att ta kontroll över din puls under löpning. Därtill kan du beroende på märke få tillgång till stegräknare, sömnmätare m.m. Pulsband fungerar för Iphone och Android.

    Pulsband som du sätter på bröstet kan kännas krångligt varför denna nya teknik med pulsband runt handleden i stället är efterlängtad. Pulsband fungerar med Bluetooth vilket alla vanliga appar har stöd för i dag, Runkeeper, Endomondo m.fl. Därtill har du all din statistik tillgänglig direkt i appen vilket inte är fallet med pulsklockor där du ofta får tanka upp informationen efteråt.

    Pulskockor - träningsklockor

    Med en pulsklocka kan du räkna med att få en väldigt bra GPS samt möjlighet att läsa av din puls, maxpuls (pulsband för bröstet eller handleden brukar ingå). Precis som apparna har stödet mot såväl appar som social medier ökat de senaste åren. Fördelen med en pulsklocka kontra app och pulsband, kan vara nåbarheten till all information direkt på armen under träningen vilket kan vara svårt i en telefon på ett enkelt sätt. Ofta är dess GPS mycket mer exakt än en app.

    Det finns pulsklockor med eller utan GPS stöd. Så fort du har GPS stöd så håller inte batteritiden mer än för en aktiv telefon, ca 10 - 15 timmar. Populära modeller 2014 är Garmin Forerunner 220, Garmin Fenix 2 och Suunto Ambit3 som brukar ligga i topp vid olika tester. Polar är ett annat populärt märke. En riktigt bra pulsklocka med GPS kostar mycket pengar, 2 000 - 4 000 kr.

    Blad.png

    Välj själv! handla i någon av Sveriges populäraste hälsoshoppar! Se Bra hälsoprodukter

    Holistic-D-vitamin.jpg

    Hälsoprodukter

    Kosttillskott

    Detoxhelg-Veda-Leva.jpg

    Shopping4net.se finns i ett flertal länder, bl.a. Sverige och erbjuder bra priser på välkända produkter.

    Hälsokost, Kosttillskott, Naturläkemedel, Skönhetsprodukter, Träning, Fitness, Kontaktlinser, Apotek…

    Kampanjer

    Superfood

    Fettförbränning

    Kreatin

    Protein

    Tillskott

    Way protein

    Detoxhelg-Veda-Leva.jpg

    Gymgrossisten.se är Nordens ledande Internetbutik inom träning och kosttillskott.

    Tillskott, Muskeluppbyggnad, styrketräning, viktminskning, Träningskläder, Träningsredskap...

    Kampanjer

    Muskler

    Fettförbränning

    Prestation

    Proteiner

    Träning

    Detoxhelg-Veda-Leva.jpg

    Svensktkosttillskott.se vänder sig till dig som kraftidrottar!

    Tillskott, Muskeluppbyggnad, hård träning, kondition, viktminskning, Träningskläder, Träningsredskap...

    Kampanjer

    Redskap

    Fettförbränning

    Kreatin

    Proteiner

    Filmer om utrustning inom löpning

    Här nedan har du lite filmer om utrustning inom löpning:

    Film: Run Keeper - Tracks you via GPS so you can keep track of your exercise

    Film: Endomondo Android App Review

    Film: Instant Heart Rate for Android: Demo

    Film: Garmin Forerunner 220 Review - Best GPS Running Watch 2014

    Film: Garmin fenix 2: Going for a Run Quick Start with GPS City

    Film: Suunto Ambit3 Preview from OutDoor Friedrichshafen

    Film: Suunto Ambit 3 vs Garmin Fenix 2 - comparison

    Film: POLAR LOOP with Heart Rate Monitor - Review

    Film: Running Inspiration - Fall apparel - Moving Comfort

    Film: How I Dress/Layer for Cold-Weather Running

    Film: How to Find the Right Pair of Running Shoes

    Film: Running Shoes: How to Choose the Best Shoes for Running

    Film: Pronation Explained: Choosing the Correct Running Shoe - www.simplysweat.com

    Film: What Is Overpronation

    Film: What Is Under Pronation

    Film: What Is Normal Pronation

    Film: How To Choose The Right Running Shoe - Aovid Injury!

    Film: The Best Beginners Trail Running Technique Video!

    Film: Guide to running: 'barefoot' shoes review

    Artikellänkar

    Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.

    Externa länkar: Källa:
    Löpning – Köpguide Sportamore
    Låt din fottyp guida dig i skoköpet IForm

    Test av löparskor

    test.se

    Löparskorna lever längre än du tror

    Testfakta
    Ställ krav på dina löparkläder IForm

    Gör träningen kul med Runkeeper!

    PC för alla

    Stort test: Hitta bästa tränings-appen

    Mobil.se

    Så väljer du rätt pulsklocka

    Testfakta

    Pulsklocka & GPS-klocka: 13 modeller i test 2014

    Bäst i test

    Test av pulsklockor

    test.se

    Testar träningsklocka

    Jogg

    Test: Träningsarmband

    Jogg

    Ta pulsen i tv-soffan

    Jogg

    Har du bestämt dig för ett hälsosammare 2014? Vi har apparna för dig

    Nyheter 24

    JESSICA ALMENÄS: "Jag tror att i princip vem som helst kan springa ett maraton"

    Allt om löpning

    Linus vill spränga sina gränser i VM-debuten på 100 km

    Spring

    Köpguide: Så väljer du rätt trailsko

    IForm

    Bristen på snabba vinterskor

    Spring
    Pronerade eller supinerade-fötter - ska man välja skor efter det Träningslära

    Skor, barfotalöpning, fotisättning (del 2 av 7) – Hur skor påverkar våra fötter

    Träningslära

    Skor, barfotalöpning, fotisättning (del 3 av 7) – Skaderisk vid löpning och valet av skor

    Träningslära

    Skor, barfotalöpning, fotisättning (del 4 av 7) – landa på framfoten, mellanfoten eller hälen

    Träningslära

    Skor, barfotalöpning, fotisättning (del 5 av 7) – Barfotalöpning, förändringar i teknik och prestationsförmåga

    Träningslära

    Skor, barfotalöpning, fotisättning (del 6 av 7) – Barfotalöpning och snedtolkning av studier

    Träningslära

    Skor, barfotalöpning, fotisättning (del 7 av 7) – Mina åsikter

    Träningslära

    Sidan ändrades senast den 6 nov 2022

    Dela artikel

    Hälsosidorna

     pil_red.gif Kost och näring

              659574_20001429.jpg

      Vitaminer och mineraler kan göra skillnad! Använd kosttillskott vid brist!

    Annons

     pil_red.gif Kost och näring

              659574_20001429.jpg

      Supermaten med den bästa näringen! 


     pil_red.gif Fysisk träning

               12051_7309 

        Du som löper och vill lära dig mer! Konditionsträning och Löpning! Intervallträning, Löpteknik, Löparutrustning ...

     pil_red.gif Fysisk träning

              424239_73376447

       Intensivträning det perfekta komplementet! Tabata, Core, Crossfit, Boot Camp, Spinning m.fl.


     pil_red.gif Kost och näring

                 energicirkel_gi

      Olika kostmetoder: GI, Medelhavsdiet, Atkins, Stenålderkost, LCHF, Isodieten, Raw food... 


     pil_red.gif Psykisk hälsa

                  223347_2528

      KBT - Kognitv beteendeterapi för ditt eget välbefinnade! 


     pil_red.gif Kroppslig rening

            555533_12385402

      Fasta med juicer, gör en detox eller praktisera 5:2-dieten!


     pil_red.gif Fysisk träning

                    262734_1635

       Styrketräning är optimalt för kroppen!

     pil_red.gif Psykisk hälsa

                     223347_2528

      Tankar styr ditt liv! 


     pil_red.gif Kost och näring

              424239_73376447

      Hormoner kroppens signalämnen!

     pil_red.gif Kost och näring

              424239_73376447

      Omega-3 det nyttiga fettet!

     pil_red.gif Sjukdomar

              424239_73376447

       Råd vid Depression, Glutenintolerans, IBS, Laktosintolerans, Metabola syndromet, Diabetes, Hjärt- och kärlsjukdomar, Benskörhet, Inflammationer - reumatism, Alzheimers, Cancer m.fl.


               © Hälsosidorna ™   -   Alternativet för helhetshälsa   -