haelsosidorna_logga_ny.jpg

Länkar till externa sidor

 

Hälsa Kost och näring Fysisk träning Kroppslig rening Psykisk hälsa Shop
 - Alternativet för helhetshälsa -
Mat: näring, tabell Vatten Energibehov Kolhydrater Fett Kolesterol, HDL, LDL Fettsyror i livsmedel Proteiner Enzymer Hormoner Kosttillskott Vitaminer Mineraler Antioxidanter Syra/basbalansen Fibrer


717339_61226081

 Yoga

  Yoga kroppen stark och skapa inre frid! 

717339_61226081

 Meditera

  Mindfulness för att hitta lugnet! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Ayurveda - vilken kroppstyp är du!  

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt energibehov!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt BMI!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Kolhydrater

  Gi-värde för att

kontrollera sötsuget!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Energibehov

  Faktorer för energi-förbrukningen!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Sömnproblem

  Sömn är viktig för hälsan! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Stress

  Vad händer vid stress!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Magen

  Probiotika hälsa 

för tarmen!

Fettsyror i livsmedel

768987_18973236.jpg

De flesta livsmedel innehåller fettsyror av olika slag.

Fettsyrorna i kroppen delas in i grupperna: mättade fetter, enkelomättade fetter och fleromättade fetter. Se fett.

Kvoten mellan de fleromättade fettsyrorna Omega 6 och Omega 3 anses bra om den ligger på mellan 0,2 - 4. Observera att fisk, rapsolja, linfröolja och gröna bladgrönsaker är de optimala fettkällorna för att få i sig bra med Omega-3 i förhållande till Omega-6.

Här nedan visas den procentuella andelen av mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror i olika oljor och livsmedel som även innehåller Omega-3 till någon del:

Oljor/

livsmedel

andelen % fett av den totala vikten

Mättat fett
% av det totala fettet

Enkelomättat fett

Omega 9
% av det totala fettet​

Fleromättat fett

Omega 6
% av det totala fettet​

Fleromättat fett

Omega 3
% av det totala fettet​

Kvot

Omega 6/Omega 3
% av det totala fettet​

Fisk (medel)

5 % fett

30 % 39 % 14 % 15 % 0.93

Fisk ål

33 % fett

27 % 48 % 3 % 13 % 0.23

Fisk lax

12 % fett

22 % 37 % 4 % 27 % 0.15

Kött

2 - 20 % fett

60 % 37 % 2 % 1 % 2

Smör

80 % fett

55 % 19 % 2 % 0,5 % 4

Kokosfett

100 % fett

92 % 6 % 2 % 0 % -

Rapsolja

100 % fett

7 %

(16:0, 18:0)

59 % 20 % 10 % 2

Linfröolja

100 % fett

9 %

(16:0, 18:0)

32 % 14 % 44 % 0,32

Olivolja

100 % fett

17 %

(16:0, 18:0)

69 % 12 % 0,7 % 17

Valnötsolja

100 % fett

9 %

(16:0, 18:0)

30 % 52 % 7 % 7,4

Sojaolja

100 % fett

15 %

(16:0, 18:0)

22 % 53 % 8 % 6,6

Sesamolja

100 % fett

14 %

(16:0, 18:0)

39 % 45 % 0,4 % 112

Jordnötsolja

100 % fett

14 %

(16:0, 18:0)

52 % 29 % 0,1 % 290

Majsolja

100 % fett

15 %

(16:0, 18:0)

31 % 51 % 1 % 51

Solrosolja

100 % fett

12 %

(16:0, 18:0)

27 % 61 % 0,1 % 610

Tistelolja

100 % fett

10 %

(16:0, 18:0)

10 % 79 % 0,01 % ca 8000

Valnötter

62 % fett

10 % 14 % 63 % 15 % 4,2

Spenat

0,5 % fett

Gröna

bladgrönsaker

0,1 - 0,5 %

fett

8 % 8 % 13 % 69 % 0,19

Avokado

20 % fett

16 % 75 % 9 % 0,01 % 900

Tabell: Livsmedel och fettsyror

Kallpressad olivolja (extra virgin), rapsolja samt linfröolja anses vara de bästa oljorna. Laga till maten i olivolja som tål mer värme, häll sen på rapsolja eller linfröolja i maten till sallad eller dylikt. Olivoljan innehåller mycket oljesyra (Omega-9) som är viktig för cellmembranet samt är en antioxidant som skyddar fleromättade fettsyror som Omega-3 från oxidation. Linfröolja bör stå i kylskåp så den inte oxiderar.

För mer info sök efter olika fetter eller livsmedel i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas eller hos KTL.

Olika typer av fettsyror

Fettsyrorna indelas i grupperna: mättade fetter, enkelomättade fetter och fleromättade fetter. Olika livsmedel, oljor mm. innehåller en blandning av dessa fettsyror. Rapsolja exempelvis tillhör gruppen enkelomättade men innehåller även mycket av de fleromättade fettsyrorna Omega-3 och Omega-6.

Fettsyrorna är uppbyggda av molekyler och har en beteckning kopplad till sig som beskriver de antal kolatomer fettsyrans molekyl består av, samt om molekylen består av dubbelbindningar eller inte. Följande gäller för dessa bindningar: mättade (ingen dubbelbindning), enkelomättade (en dubbelbindningar) samt fleromättade (två eller upp till max sex dubbelbindningar). Desto längre kolatomer som fettsyran innehåller desto svårlösligare är den i vatten. Här nedan kommer några av de vanligaste fettsyrorna:

Fettsyra Beteckning Finns i

Smörsyra

4:0

kort

mättat fettsyra

Mjölkprodukter, mjölk, smör, ost, kokosfett och kött från idisslare.
Kapronsyra

6:0

kort

mättat fettsyra

Mjölkprodukter, mjölk, smör, ost, kokosfett och kött från idisslare.
Kaprylsyra 8:0

kort

mättat fettsyra

Mjölkprodukter, mjölk, smör, ost, kokosfett och kött från idisslare.
Kaprinsyra 10:0

medellång

mättat fettsyra

Mjölkprodukter, mjölk, smör, ost, kokosfett och kött från idisslare.
Laurinsyra 12:0

medellång

mättat fettsyra

Kött, mjölkprodukter, mjölk, smör, ost och vegetabiliska fetter, kokosfett.
Myristinsyra 14:0

medellång

mättat fettsyra

Kött, mjölkprodukter, mjölk, smör, ost, fisk och vegetabiliska fetter.
Palmitinsyra 16:0

lång mättat fettsyra

I de flesta livsmedel.
Stearinsyra 18:0

lång mättat fettsyra

I de flesta livsmedel. Kakaofett och kött från idisslare har mer.
Arakadinsyra 20:0

lång mättat fettsyra

I mindre mängder i olika livsmedel. Jordnötter har mer.
Behensyra 22:0

lång mättat fettsyra

I mindre mängder i olika livsmedel.

Palmitoljesyra

16:1

lång

enkelomättad fettsyra

I mindre mängder i olika livsmedel.

Oljesyra

(Omega-9)

18:1 (n-9)

lång

enkelomättad fettsyra

Detta är den vanligast förekommande fettsyran i kosten. Förekommer rikligt i olivolja, rapsolja, mandlar, hasselnötter och avokado.
Gadoljesyra

20:1

lång

enkelomättad fettsyra

I olika livsmedel.
Eurokasyra

22:1

lång

enkelomättad fettsyra

I olika livsmedel. Rikligare i raps och senap.
Cetolinsyra

22:1

lång

enkelomättad fettsyra

I olika livsmedel. Rikligare i skaldjur och havsfisk.

Linolsyra

(Omega-6)

18:2

lång

fleromättad fettsyra

Detta är den vanligast förekommande fleromättade fettsyran i kosten och är modersubstans till fettsyror i Omega-6 serien (n-6). Förekommer rikligt i de flesta vegetabilier, vegetabiliska oljor, majsolja, solrosolja, rapsolja, och i mjuka margariner.

Andra fettsyror som tillhör Omega-6 (n-6) är GLA, Arakidonsyra, DHGLA och DSTA.

Linolensyra

(LNA)

(ALA, Alfa-linolensyra)

(Omega-3)

18:3 (n-3)

lång

fleromättad fettsyra

Linolensyra är modersubstans till fettsyror i Omega-3 serien (n-3). Förekommer i alger, vegetabilier, gröna bladgrönsaker, rapsolja och linfröolja, valnötter, paranötter och i mjuka margariner.

Andra fettsyror som tillhör Omega-3 (n-3) är EPA, DPA, DHA, ETA, Eleostearinsyra och STEA. Linolensyra kan i kroppen omvandlas till EPA och i sin tur DHA till viss del.

Omvandlingen tros även vara beroende av förhållandet mellan Omega-6 och Omgea-3 fettsyror i kosten.

Gammalinolensyra

(GLA)

(Omega-6)

18:3 (n-6)

lång

fleromättad fettsyra

Rikligare i gurkörtsolja, nattljusolja. Mindre i havregryn.

Bildas även av linolsyra och bildar i sin tur själv arakidonsyra samt med och bildar de hormonliknande ämnena prostaglandinerna.

Arakidonsyra

(Omega-6)

20:4 (n-6)

lång

fleromättad fettsyra

Små mängder i lever, kött och ägg.

Eikosapentaensyra

(EPA)


(Omega-3)

20:5 (n-3)

lång

fleromättad fettsyra

Fisk och skaldjur, mindre mängder i ägg.

Bildas även av linolensyra. EPA bildar i sin tur DHA.

Dokosapentaensyra

(DPA)

(Omega-3)

22:5 (n-3)

lång

fleromättad fettsyra

Fisk och skaldjur, mindre mängder i ägg och lever.

Cervonsyra (DHA)

(Omega-3)

22:6 (n-3)

lång

fleromättad fettsyra

Fisk och skaldjur, mindre mängder i ägg och lever.

Tabell: Typer av fettsyror

Tips!

Korta fettsyror är bra för tarmen, exempelvis smörsyra som finns i havre.

Se Niklas Dahlén, Olika fettsyror om du vill lära dig mer om hur de kemiska bindningarna fungerar för olika fetter.

Se föreläsning med Göran Petterson, Chalmers om du vill lära dig mer om fettsyror. Göran förespråkar LCHF, "Low Carb High Fat", och har döpt sin egen form av LCHF till "Low Carb Healthy Fat". Ta i beaktande att Göran sågar de flesta fleromättade fettsyror och anser att vi ska akta oss för oljer från fröer...

Blad.png

Välj själv! handla i någon av Sveriges populäraste hälsoshoppar! Se

Bra hälsoprodukter

Sidan ändrades senast den 26 maj 2015

Dela artikel

Hälsosidorna

 pil_red.gif Kost och näring

          659574_20001429.jpg

  Vitaminer och mineraler kan göra skillnad! Använd kosttillskott vid brist!

 pil_red.gif Kost och näring

          659574_20001429.jpg

  Supermaten med den bästa näringen! 

 pil_red.gif Fysisk träning

           12051_7309 

    Du som löper och vill lära dig mer! Konditionsträning och Löpning! Intervallträning, Löpteknik, Löparutrustning ...

 pil_red.gif Fysisk träning

          424239_73376447

   Intensivträning det perfekta komplementet! Tabata, Core, Crossfit, Boot Camp, Spinning m.fl.


 pil_red.gif Kost och näring

             energicirkel_gi

  Olika kostmetoder: GI, Medelhavsdiet, Atkins, Stenålderkost, LCHF, Isodieten, Raw food... 


 pil_red.gif Psykisk hälsa

              223347_2528

  KBT - Kognitv beteendeterapi för ditt eget välbefinnade! 


 pil_red.gif Kroppslig rening

        555533_12385402

  Fasta med juicer, gör en detox eller praktisera 5:2-dieten!


 pil_red.gif Fysisk träning

                262734_1635

   Styrketräning är optimalt för kroppen!

 pil_red.gif Psykisk hälsa

                 223347_2528

  Tankar styr ditt liv! 


 pil_red.gif Kost och näring

          424239_73376447

  Hormoner kroppens signalämnen!

 pil_red.gif Kost och näring

          424239_73376447

  Omega-3 det nyttiga fettet!

 pil_red.gif Sjukdomar

          424239_73376447

   Råd vid Depression, Glutenintolerans, IBS, Laktosintolerans, Metabola syndromet, Diabetes, Hjärt- och kärlsjukdomar, Benskörhet, Inflammationer - reumatism, Alzheimers, Cancer m.fl.


           © Hälsosidorna ™   -   Alternativet för helhetshälsa   -