haelsosidorna_logga_ny.jpg

Länkar till externa sidor

 

Hälsa Kost och näring Fysisk träning Kroppslig rening Psykisk hälsa Shop
 - Alternativet för helhetshälsa -
pic1L.jpg
Fasta Detox 5:2 - dieten Tarmrening Njurrening Leverrening Lymfrening Parasiter/Candida Probiotika


717339_61226081

 Yoga

  Yoga kroppen stark och skapa inre frid! 

717339_61226081

 Meditera

  Mindfulness för att hitta lugnet! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Ayurveda - vilken kroppstyp är du!  

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt energibehov!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt BMI!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Kolhydrater

  Gi-värde för att

kontrollera sötsuget!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Energibehov

  Faktorer för energi-förbrukningen!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Sömnproblem

  Sömn är viktig för hälsan! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Stress

  Vad händer vid stress!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Magen

  Probiotika hälsa 

för tarmen!

Kroppslig rening - förbättra din hälsa

Kroppslig rening

Att rensa kroppen från gifter kan vara starten till ett nytt och rikare liv!

Kroppen har en förmåga att anpassa sig till de omständigheter som råder. Den mat du äter, de tankar du tänker, hur mycket du rör dig, hur mycket du stressar är några av de faktorer som påverkar din hälsa och som i förlängningen gör avtryck i din kropp. Kroppen har en själreglerande funktion och har även naturliga reningsorgan som huden, lungorna, levern, njurarna och tarmarna. Dessa hjälper kroppen från att göra sig av med restprodukter, stagnerat material, gamla celler, toxiner (gifter), tungmetaller m.m. Det som kroppen inte använder i sin förbränning måste föras ut ur kroppen. Men vad händer när kroppen inte orkar med att rena sig fullt ut. Jo, kroppen blir självförgiftad vilket ofta leder till en hel del kroppsliga följder.

Varför mår en ren, frisk kropp bättre!

Din kropp kan under ett helt liv ansamla rester och toxiner av olika slag i din kropp. Detta kan börja redan i barndomen och successivt kan din kropp få allt mer med problem på grund av detta. Därför behöver du kanske grovrengöra din kropp och med jämna mellanrum. Hur du levt ditt liv samt ärftliga faktorer spelar även in för din förmåga att hålla din kropp fri från gifter av olika slag. En frisk kropp på alla sätt och vis är givetvis den bästa grogrunden för en forsatt dito!

Vår mentala inställning har visat sig kunna påverka bakteriefloran i tarmarna, se probiotika. Att vara stressad samt lågt inställd har visat sig enligt bl.a. Japans forskning kunna gynna den ohälsosamma bakteriefloran före de nyttobakterier som matsmältningen har så stort behov av. Därför är även mental och psykisk hälsa viktigt för hur din kropp ska fungera optimalt kroppsligen ända ner på cellnivå. I kinesisk medicin tar man hänsyn till detta, då olika sinnestämning anses påverka olika kroppsliga organ på ett positivt respektive negativt sätt.


Vi städar våra hem, toaletter, rensar våra avlopp när det behövs och situationen blir allt för ohållbar. Varför skulle vi inte behöva rengöra våran egen kropp på ett liknande sätt?

Symptom vid behov av kroppslig rening

Tecken på behov av rening av kroppen kan vara mindre symtom till rena sjukdomar. Olika tecken kan vara:

 • Matsmältningsbesvär

 • Tarmbesvär
 • Förstoppning
 • Diarré
 • Oregelbunden avföring
 • Uppblåst mage
 • Gaser
 • Illaluktande avföring
 • Klåda i anus
 • Tarmsjukdomar som IBS, Ulceros kolit och Crohns sjukdom
 • Dålig andedräkt
 • Illaluktande svett
 • Kronisk trötthet
 • Irritation
 • Depression
 • Hudbesvär
 • Fler infektioner och förkylningar
 • Återkommande huvudvärk
 • Värk och smärta i kroppen på vissa ställen, exempelvis i korsryggen, muskelsmärta
 • Allergi av olika slag
 • Astma
 • Inflammationer och Reumatism
 • Intolerans mot såväl olika sorters mat
 • Minskad aptit
 • Vitgråa avlagringar på tungan
 • Övervikt
 • Försurning av kroppen. Se Se syra/basbalansen.
 • Dålig ämnesomsättning
 • Ökade rynkor
 • Ofruktbarhet
 • M.m.

Det är stor vikt för kroppen att ha en balans på uppbyggnaden av vävnader (anabolism) och nedbrytning av vävnader (katabolism). Metabolisk obalans sker när den ena tar övertag vilket kan leda till de symtom och sjukdomar som nämns ovan.

Toxiner

De toxiner som ansamlas i kroppen är främst av två olika slag:

 • Miljögifter: kemikalier, onaturliga tillsatser och gifter i födan, vattnet och luften, lösningsmedel, droger m.m.
 • Mikrobiska toxiner: dessa bildas av bakterier och svampar i främst vårt tarmsystem så kallade endotoxiner.

Miljögifter utsätts du för mer eller mindre hela tiden beroende på vilken närmiljö du lever i och vilken föda du äter. De mikrobiska toxinerna däremot bildas inne i kroppen och ökar när obalansen i kroppen ökar. Det beror till stor del av den föda du äter, hur du smälter maten och omvandlar den till näringsämnen och problemen blir större ju mer av dessa toxiner som blir kvar i kroppen och inte förs ut. Toxinerna försämrar totalhälsan och påverkar kroppens vävnader negativt. Tillsist kan olika symtom visa sig som på sikt i värsta kan leda till mer kroniska sjukdomstillstånd i kroppen. Se även Candida.

Världshälsoorganisationen WHO och flera andra undersökningar

har uppskattat att upp till 80 - 90 % av de allvarligaste sjukdomarna

beror på olika slag av toxiner.


Flera ansedda oberoende hälsoorgan har visat att 80 - 90 % av våra ämnesomsättningsjukdomar som i sin tur ligger till grund för olika allvarliga sjukdomar har gifter (toxiner) som grund då dessa påverkar kroppen negativt. Extra allvarligt anses vissa metaller vara, främst tungmetaller.

Notera:

Amalgansanering av tänderna anser många vara viktigt för att få till en fullständig rensning av kroppen från tungmetaller. AmalgSe extern sida Amalgamskadefonden.

Att rena kroppen genom utrensning och avgiftning har används i tusentals år inom olika kulturer och religioner. Så det är ingen ny företeelse även om metoderna skiftar. Fasta och detox är de mest vanliga metoderna. Bastu och örtbad, oljemassage av olika slag har också varit vanlig, fysisk träning lika så. Exempelvis C-vitamin, ofta citron används i olika kurer då den har en avgiftande funktion. Magnesium är även bra. Läkekonstens fader Hippokrates använde redan 300 år f. Kristus ört- och vattenbad för inre och yttre rening, därtill korta fastor mot olika typer av sjukdomar.

Olika typer av kroppslig rening i förebyggande syfte för att komma till rätta med obalans i kroppen är något som troligtvis kommer integreras allt mer i olika former av kroppslig behandlig i framtiden.

Avgiftning och utrensning

Svaret på att få bukt med en obalans i kroppen kan vara avgiftning och utrensning för rening utav kroppen. När du genomför en rening av kroppen så uppstår ofta reningsreaktioner beroende på hur snabbt du renar kroppen. Vid mindre förorening av kroppen så upplever man snabbt en tillfredställelse och lätthet i kroppen efter att du genomfört en rening. Den känns då starkare och lättare. Vid svårare förorening så kan du till att börja känna större problem efter genomförd rening beroende på att så mycket gifter (toxiner) har börjat lämna kroppen och att en del gifter fortfarande finns kvar i omlopp. Du kan då känna dig svagare, något som sen avtar efter några dar då kroppen börjat bygga upp sig igen. Du börjar då känna dig starkare igen och får ta del av reningens positiva effekter.

Sammantaget brukar du känna dig yngre och vitalare efter att du genomfört en reningsperiod. Att genomföra en rening kan därför vara en perfekt start för ett förändringsarbete av olika slag: att börja äta mer hälsosamt, träna mer, mentalt förändringsarbete, sluta röka osv.

Fördelar med att rena din kropp är bl.a.

checkbox_blue_small.jpg

Kroppen blir av med toxiner och tungmetaller av alla de slag. Förbättrar allmänhälsan totalt.

checkbox_blue_small.jpg

Vissa kroppsliga problemsymtom samt sjukdomar kan minska och försvinna.

checkbox_blue_small.jpg

Många kroppsfunktioner börjar fungera bättre. Tarmar, lever, bättre cirkulation, bättre hud och hår, klarare ögon m.m.

checkbox_blue_small.jpg

Näringsomsättningen förbättras och ökar. Upptaget av näringsämnen förbättras. Bl.a. upptaget av olika sorters B-vitamin blir exempelvis bättre vid en avgiftning av tarmarna. Kroppen klara sig på detta sätt med mindre föda för att uppta samma näring som tidigare.

checkbox_blue_small.jpg

Kroppen kan smälta maten bättre, matsmältningsenzymerna arbetar bättre vilket leder till mindre toxicitet. Se enzymer.

checkbox_blue_small.jpg

Cellomvandlingen kan bli bättre i kroppen. Exempelvis förbättras den vid fasta och detox.

checkbox_blue_small.jpg

Vissa begär kopplat till mat kan avta direkt efter en rening, sötsuget minskar, matportionerna kan minska naturligt osv. vilket kan led till bättre kroppskontroll med minskad vikt som följd.

Faktorer som kan gynna den naturliga reningen av kroppen

Din kropp har en fantastisk förmåga att återhämta sig och har en egen vilja och förmåga att fungera så bra som möjligt. Kroppen är därför egentligen självreglerande när det gäller att föra ut toxiner och tungmetaller som inte kroppen har behov av. Slagg och gifter avsöndras i lymf- och blodomloppet för att sen rensas ut via huden (renar genom svett och avlagringar), lungorna (renar genom utandningen), levern, tarmarna (renar genom avföringen), njurarna (renar genom urinen), därtill har kroppen sitt immunsystem och sina slemhinnor. Att balansera eventuell obalans är därför något som du kan hjälpa kroppen själv med när obalans råder.

Här följer några tips:

checkbox_blue_small.jpg

Gör en detox av kroppen, se även fasta.
checkbox_blue_small.jpg

Ät mer ekologisk kost.

checkbox_blue_small.jpg

Ät en väl avvägd kost som innehåller en bra balans av näringsämnen, se Kost och Näring. Ät uteslutande frukt, grönt, bönor och baljväxter, nötter och örter som innehåller mycket näring, se mat. Ät nyttiga fetter, särskilt enkelomättade fetter och Omega-3. Ät långsamma kolhydrater med lågt GI, se GI-värde.

checkbox_blue_small.jpg Antioxidanter är särskilt viktiga för en ren och frisk kropp och anses vara avgiftande (renande). C-vitamin, e-vitamin, zink och selen. Magnesium och järn anses också vara avgiftande.
checkbox_blue_small.jpg Inta avgiftande livsmedel som kålväxter, broccoli, gröna bladgrönsaker, vitlök, lök, rödbetor, kronärtskocka, sparris, avokado, äpplen, citron, tofu, och groddar.
checkbox_blue_small.jpg

Inta avgiftande kryddor och örter som ingefära, gurkmeja, cayennepeppar, brännässla, maskros, m.fl. De flesta alger innehåller bl.a. enzymer som är avgiftande. Exempelvis Chlorella. Drick renande örtteer.

checkbox_blue_small.jpg

Drick rikligt med friskt vatten varje dag. Vatten renar och för ut toxiner i kroppen på en naturligt och hälsosamt sätt. Ett bra sätt är dricka ca 1 liter extra vatten per 30 kg kroppsmassa. Detta kan kännas tungt men är ett ypperligt sätt att hålla kroppen frisk och ren på alla sätt och vis. Se vatten.

checkbox_blue_small.jpg

Ät på regelbundna tider, tugga maten väl, ät i lugn och ro. Se till att äta tillräckligt med fibrer, se Fibrer.

checkbox_blue_small.jpg Inta sådan kost så att du inte blir försurad. Ät mer grönt. Vegetabilisk kost är även bättre för kalium- och natriumbalansen som är viktig för vätskebalansen i kroppen. Se syra/basbalansen.
checkbox_blue_small.jpg Inta kost som innehåller nyttobakterier. Se probiotika. Inta nyttiga hälsoörter som stimulerar en kroppslig rening. Inta bakteriedödande örter för att ta bort eventuella parasiter i från kroppen. Se Parasitsjukdomar och Candida.
checkbox_blue_small.jpg Se till att vara aktiv, kroppsligt rörlig under dagen. Vi lever ett allt mer stillasittande liv. Ett praktiskt och fysiskt mångfaciterat arbete kan vara att föredra för kroppens självrening. Att vara kroppsligt aktiv medför att organen och kroppen renas genom de naturliga självrörelser som kroppen gör, en sorts egenmassage sker av organen. Ett sätt att kompensera ett stillasittande arbete är att se till att röra sig på fritiden. Se fysisk träning.
checkbox_blue_small.jpg Försök undvik psykisk och fysisk stress, ät på regelbundna tider, överät inte. Se till att få en god sömn, stimulera en mental och psykisk hälsa.
checkbox_blue_small.jpg Andra sätt som hjälper till att rena kroppen är exempelvis att få kroppen att svettas, exempelvis återkommande bastubad. Alternativvård som akupunktur, zonterapi, massage, energimassage, yoga m.fl. kan även hjälpa kroppen att avgifta sig själv. Du kan även göra specifika yogaövningar som renar kroppen, se Detoxyoga.
checkbox_blue_small.jpg Att regelbundet genomföra kroppslig rening av kroppen i form av njurrening, leverrening, tarmrening, fasta, detox, lymfrening och bastubad m.fl. kan vara optimalt för att komma till rätta med kroppsliga problem som har med en igenslaggad och förgiftad kropp att göra.


Detox, läran om avgiftning av kroppen!


Att tänka på när kroppen är förorenad

checkbox_red_small.jpg

Undvik kost som innehåller mycket socker, anses slamma igen kroppen och påverkar ämnesomsättningen negativt vilket får till följd en igenslammade kropp och att toxiner lagras m.m.Undvik sötsaker, söt choklad och annan söt mat. Undvik snabb kolhydrater med högt GI, se GI-värde. Undvik härdat fett i största mån.

checkbox_red_small.jpg Att undvika gluten och mjölprodukter kan hjälpa mot en toxisk tarm. Se även glutenintolerans samt laktosintolerans.

checkbox_red_small.jpg

Mat som försurar kroppen. Minska på kött, sädesslag, mjölprodukter och annan

mat som anses försura kroppen. Se syra/basbalansen.

checkbox_red_small.jpg

Minska på tobak och alkohol. Undvik att inta för mycket av kaffe och svart te och alkohol. Undvik att överkonsumera mediciner av olika slag.

checkbox_red_small.jpg

Stress, negativ tankar och känslor av alla de slag anses minska kroppens förmåga till god självavgiftning.

checkbox_red_small.jpg

Avlagringar av toxiner i kroppen lagras och medför såväl självförgiftning som övervikt. Se även tungmetaller.

checkbox_red_small.jpg Övervikt kan skapa obalanser i kroppen som försvårar kroppens egna naturliga förmåga till rening.

När och hur bör du genomföra en kroppslig rening

När du blir medveten om och får upp känslan om att din egen kropp är och kan vara igenslaggad och förgiftad kan det vara bra att förbereda ett förändringsarbete. Detta kan genomföras på många lika sätt och du kan med fördel börja i liten skala för att sen utökas allt mer. När du vill ta tag i sin hälsa och genomföra en rening av din kropp så kan du med fördel även använda flera metoder samtidigt. Exempelvis så kan du med fördel äta lättare föda eller fasta eller göra en detox i samband med att du ska genomgå en tarmrening.

Följande steg kan vara bra att genomgå för att förbättra din hälsa genom kroppslig rening:

 1. Fasta eller Detox

Notera:

Om du har stora kroppsliga sjukdomar och problem bör du alltid tillfråga din läkare innan du börjar att aktivt rena kroppen enligt ovan nämnda metoder. Det samma om du är gravid.

Alla dessa reningsmetoder för kroppslig rening kan tyckas vara suspekta för gemene man men har visat sig ha positiva effekter. Så prova metoderna själv, men gör det under ordnade former och analysera resultatet, dina eventuella kroppsliga förbättringar. Det bästa är att låta någon läkare eller kunnig inom dessa områden göra en analys först på dina kroppsfunktioner innan du sätter igång.

ajurveda_logga_ny.jpg Ayurveda och kroppslig rening

Enligt Ayurveda påverkas vi under dygnet av 3 olika energitillstånd (doshor) som återkommer med jämna mellanrum under dygnet och under årets olika årstider. De heter Kapha, Pitta och Vata. Enligt Ayurveda styrs munnen och magsäcken av Kapha, tunntarmen av Pitta och tjocktarmen av Vata. Problem i tjocktarmen kan därför ofta kopplas till problem i Vata.

Doschor: inverkan under dygnet

Kapha: 06:00-10:00, 18:00-22:00

Pitta: 10:00-14:00, 22:00-02:00

Vata: 02:00-06:00, 14:00-18:00

Doschor: inverkan under årstiderna

Kapha: Senvinter, vår och försommar. Kallt vått, grått och stilla väder.

Pitta: Högsommar och sensommar. Varmt och fuktigt väder.

Vata: Höst och förvintern. Kallt, torrt och blåsigt väder.

Agni är inom Ayurveda begreppet för de matsmältningseld som är så viktig för en bra matsmältning. Agni försvagas av passivitet, dålig fysisk aktivitet, långa sömnperioder, tung, oljig och söt mat. Inom Ayurveda ordinera man en mängd kryddor för att stimulera absorptionen av näringsämnen i tarmen samt hålla kroppen och tarmarna rena. Viktigast är ingefära, gurkmeja, bockhornsklöver, svartpeppar och muskotnöt. Kryddnejlika är väldigt bra för matsmältningen. Mynta om man lider av colon irritabile osv.

Vid gaser i magen inta en Vata kost, tugga maten väl, inta ingefära innan din måltid, exempelvis som te och avsluta din måltid med en tredjedels tesked med fänkålsfrön.

Rena kroppen från toxiner

Inom Ayurveda är ett enkelt sätt att rena kroppen från Ama, ett klibbigt toxiskt ämne som anses blockerar kroppens naturliga flöde (Ojas). Genom att ca varje halvtimme under dagen inta små mängder med hett vatten, gärna kryddat med lite ingefära så renar man kroppen från gifter, toxiner. Det är viktig att vattnet är riktigt hett så använd gärna en termos.

Viktiga örter som är bra för matsmältningen, tarmarna och en ren kropp enligt Ayurveda är: Amalaki (bra för blodsockernivån), Bibihitaki (svagt laxerande, stabiliserar ackumulerad Kapha), Chitrak (minskar syraöverskottet och överskott av ama), Dhanyaka, dvs. koriander (stabiliserar ackumulerad Pitta vilket kan störa tunntarmen), Lavanga, dvs kryddnejlika (stimulerar matsmältningen).

Atta massera kroppen med kallpressad sesamolja anses även renande.

Obs!

Färsk ingefära och lite citron anses särskilt bra för matsmältningen enligt Ayurveda och intas med fördel även innan måltid tillsammans med lite salt. Kryddnejlika kan intas efter måltiden då det är bra för matsmältningen samt fänkålsfrön mot eventuella gaser.

I övrigt förespråkar Ayurveda lättare fysiskt träning och rätt kost efter kroppstyp för att hålla kroppen ren från toxiner. Därtill att du undviker stress och att du ser till att få en bra sömn.

Du anses också styras av en personlig psykofysisk uppsättning av Kapha, Pitta och Vata som i sig påverkar din hälsa vid obalanser. Se Ayurveda, en självtest hittar du under AYURVEDA TEST - HÄLSOSIDORNA.

Blad.png

Välj själv! handla i någon av Sveriges populäraste hälsoshoppar! Se Bra hälsoprodukter

Holistic-D-vitamin.jpg

Artikellänkar

Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.

Externa länkar: Källa:
Mag-tarmkanalen mer än enbart ett matsmältningsorgan! Friskareliv
Din fantastiska kropp Fass

Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

Kurera
Bota stressmagen själv Aftonbladet
Slut på semestern - dags för avgiftning Aftonbladet
Rena kroppen - och gå ner i vikt Expressen
Ge din kropp en storstädning Aftonbladet
Tugga olja och sörpla te, 10 metoder som gör dig ren även på insidan Aftonbladet

Rena kroppen!

Hälsa
Rensa kroppen Nyfiken Vital
Skydd mot kemisk förgiftning Nyfiken Vital
Tag fasta på fruktjuice Dagens Industri
Rensa kroppen – bli slank på kuppen Aftonbladet
Hög tid att fixa formen Aftonbladet
Erikas detox-dagbok Aftonbladet
Rivstarta viktraset med turbodetox Aftonbladet
”Detoxråden är utmärkta” Aftonbladet
Ge din kropp en detox-kur Stockholm City
Gick ner 3 kilo på tio dagar med detox Expressen
Cleanse — en rengöringskur med gröna juicer Aftonbladet

Jag renade min kropp med Dr Stones diet

sund.nu
Matsmältningsbesvär Vitaviva
Kurer och konsten att avgifta kroppen Vitaviva
Are Waerland - den store hälsoförkunnaren 2000-talets Vetenskap
Kräftans Grundorsaker, Are Waerland Gaia
Avgiftning (Obs! pdf-fil) Örtapoteket
Tungmetaller (Obs! pdf-fil) Örtapoteket
Hälsa - en hjärtesak, Dr Donsbach (Obs! pdf-fil) Hela Pharma
Så blir du frisk på naturlig väg Aftonbladet
Levande föda Nexus
Tänk dig frisk, bl.a om bioenergi och Boris Aranovich Passagen
Magstärkande livsmedel enligt kinesisk kostlära Frisknet
Matsmältningsorganen Sjukvårdsrådgivningen

Sidan ändrades senast den 6 nov 2022

Dela artikel

 pil_red.gif Kost och näring

          659574_20001429.jpg

  Vitaminer och mineraler kan göra skillnad! Använd kosttillskott vid brist!

A

 pil_red.gif Kost och näring

          659574_20001429.jpg

  Supermaten med den bästa näringen! 

 pil_red.gif Fysisk träning

           12051_7309 

    Du som löper och vill lära dig mer! Konditionsträning och Löpning! Intervallträning, Löpteknik, Löparutrustning ...

 pil_red.gif Fysisk träning

          424239_73376447

   Intensivträning det perfekta komplementet! Tabata, Core, Crossfit, Boot Camp, Spinning m.fl.


 pil_red.gif Kost och näring

             energicirkel_gi

  Olika kostmetoder: GI, Medelhavsdiet, Atkins, Stenålderkost, LCHF, Isodieten, Raw food... 


 pil_red.gif Psykisk hälsa

              223347_2528

  KBT - Kognitv beteendeterapi för ditt eget välbefinnade! 


 pil_red.gif Kroppslig rening

        555533_12385402

  Fasta med juicer, gör en detox eller praktisera 5:2-dieten!


 pil_red.gif Fysisk träning

                262734_1635

   Styrketräning är optimalt för kroppen!

 pil_red.gif Psykisk hälsa

                 223347_2528

  Tankar styr ditt liv! 


 pil_red.gif Kost och näring

          424239_73376447

  Hormoner kroppens signalämnen!

 pil_red.gif Kost och näring

          424239_73376447

  Omega-3 det nyttiga fettet!

 pil_red.gif Sjukdomar

          424239_73376447

   Råd vid Depression, Glutenintolerans, IBS, Laktosintolerans, Metabola syndromet, Diabetes, Hjärt- och kärlsjukdomar, Benskörhet, Inflammationer - reumatism, Alzheimers, Cancer m.fl.           © Hälsosidorna ™   -   Alternativet för helhetshälsa   -