haelsosidorna_logga_ny.jpg

Länkar till externa sidor

 

Hälsa Kost och näring Fysisk träning Kroppslig rening Psykisk hälsa Shop
 - Alternativet för helhetshälsa -
Fasta Detox 5:2 - dieten Tarmrening Njurrening Leverrening Lymfrening Parasiter/Candida Probiotika


717339_61226081

 Yoga

  Yoga kroppen stark och skapa inre frid! 

717339_61226081

 Meditera

  Mindfulness för att hitta lugnet! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Ayurveda - vilken kroppstyp är du!  

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt energibehov!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt BMI!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Kolhydrater

  Gi-värde för att

kontrollera sötsuget!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Energibehov

  Faktorer för energi-förbrukningen!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Sömnproblem

  Sömn är viktig för hälsan! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Stress

  Vad händer vid stress!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Magen

  Probiotika hälsa 

för tarmen!

Leverrening

Leverrening

Levern har en viktig reningsfunktion genom att rena kroppen från toxiner!

Levern har många funktioner: bl.a. renar den blodet från gifter som skapats i eller kommit in i kroppen. Levern lagra proteiner, mineraler och vitaminer -alla de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K samt B12, därtill järn.


Levern bryter ner kolhydraten fruktos till glukos och lagra glukos som glykogen. Levern frisätter även energi (glykogen), se energibehov. Levern aktiverar och avaktivera hormoner, och tillverkar lymfa.

Levern producera även galla som behövs för nedbrytningen av fett samt borttransport utav olika toxiner till tarmarna mm. Levern tillverkar 1 - 1.5 liter galla per dag.

Levern ligger på höger sida nedanför revbenen. När du äter fett eller proteiner så stimuleras leverns gallblåsa efter ca 20 minuter till att först dra ihop sig och sen utsöndra galla till hjälp för näringsupptaget. Gallan förs då ner genom gallgången till tarmarna. Leverns funktion kan vara så nedsatt att bara ca 40 % av dess kapacitet används, därför kan det vara bra att rensa levern emellanåt från toxiner och gallstenar och hjälpa levern att vitalisera sig.

Symptom vid behov av rening av levern

Tecken på problem med levern kan vara:

 • Kramper och smärta i levertakten (upptill till höger i buken)
 • Matsmältningsproblem
 • Förstoppning
 • Illamående
 • Övervikt
 • Allergier
 • Smärta i skuldror/överarmar
 • Ljus avföring (gallan är blockerad av gallstenar)
 • Mörk urin
 • Gula ögon
 • Dålig andedräkt
 • Vit eller gul beläggning på tungan
 • Hudproblem
 • Att du inte tål fet mat, äpple, päron, paprika eller gurka, kan orsaka gallstensattacker.
 • Svullet högerknä, eller ont i högerknät kan vara kopplat till leverproblem
 • M.fl.​

Orsaker till problem med levern

Felaktig kost är den största boven vid problem med levern. För mycket stekt mat och för mycket av de mättade och härdade fetterna anses inte vara bra, se fett. För mycket animalisk föda, för lite av frukt och grönsaker lika så. För mycket kolhydrater i förhållande till fett och proteiner, särskilt snabba kolhydrater. Detta tillsammans med de toxiner som successivt samlas i kroppen medför att levern behöver en storstädning med jämna mellanrum.

Fettlever är ett tillstånd som är ganska vanligt och som kan uppstå vid en kraftigt överbelastad och förorenad lever. Stort intag av alkohol samt mycket intag av snabba kolhydrater kan ge fettlever och även skada levern, vilket ökar risken för inflammation i levern (alkoholhepatit). Inflammationerna kan i sin tur leda till leversvikt och skrumplever (cirrhos), skrumplever ökar i sin tur risken för levercancer. Risken för fett- och skrumplever ökar vid diabetes och övervikt, vid BMI över 25 enligt vissa studier.

Tips!
Om du har problem med levern kan detta ibland kännas av i samband med att du intar alkohol. Även rökning förorenar levern.

Även övervikt, diabetes och insulinresistens kan ge fettlever. Ungefär var fjärde svensk lider av fettlever. Fettlever kan ibland kännas under högra revbenet, men ibland känns inget alls.

Du kan även vara drabbad av dålig genomströmning av gallan, och vara full av gallstenar som behövs avlägsnas. Gallstensbesvär uppstår när gallstenarna fastnar i gallgången. Det är vanligare hos kvinnor än män, och mer frekvent hos gravida kvinnor eller kvinnor som lider av kraftig övervikt.

Ett gallstensanfall kan pågå från 15 minuter till upp mot sex timmar. Smärtan kan kännas från nedre högra revbenet ut i ryggen på högra sidan.

Notera:
Du kan tror att du lider av magsår när det egentligen kanske är levern som spökar.

Det finns en koppling mellan brist på D-vitamin och problem med levern och tarmarna, var därför uppmärksam om problemen oftare uppstår på vinterhalvåret. Kosttillskott av D-vitamin är att föredra på vintern.

Obalans och ömhet i levern kan även ha stress som upphov, notera i så fall när du känner obehag i levern. Lär dig stressa av med hjälp av meditation samt lär dig djupandas enda ner i diafragman, se andningsövningar.

Motion är viktigt för att hålla levern i trim, se fysisk träning.


Varför rena levern

Att rena levern är viktigt för att få bukt med matsmältningsproblem av olika slag. Därtill för att rena levern från toxiner och eventuella gallstenar. Leverrening är ett skonsamt sätt att avlägsna överskott på gallstenar. Galla skapas i levern när man äter fett. Galla behövs för att kunna emulgera fettet i tarmen. Äter du för lite och felaktigt fett i maten tillsammans med för mycket kolhydrater, särskilt snabba kolhydrater så anses detta kunna vara en av anledningar till att ett överkott av gallstenar skapas, något som sker när genomströmningen av galla är dålig.

Gallblåsan behöver fett för att kunna tömma sig

Dålig genomströmningen av gallan genom gallblåsan medför även så att eventuella gallstenar inte naturlig rensas ut. Gallstenarna hindrar i sin tur bildandet av ny galla som behövs för att bryta ner fett, det hela blir till en ond cirkel. Om man får för mycket gallstenarna så bidrar dessa därför till att produktionen av galla kan minska. Gallstenar kan även vara en grogrund för toxiner och parasiter av olika slag. Vissa gallstenar kan även växa och bli större för var år som går. Snabba kolhydrater påverkar bl.a. produktionen av hormonet insulin som i sin tur stimulerar produktion av mer kolesterol. De flesta gallstenarna är uppbyggda av kolesterol har det visat sig varför en leverrening kan leda till bättre kolesterolvärden.

Notera:
För mycket alkohol i samband med fett anses också kunna vara grunden för gallstenar.

Gallstenar bildas bl.a. av en allt för fettfattig och kolhydratrik kost

Vid stor överbelastning av toxiner så kan levern skadas och leverceller dör, som tur är har levern en stor förmåga att återskapa sig själv. Därför är leverrening positivt gärna i samband med andra reningsformer som fasta, detox och tarmrening mf. som även visat sig bra för levern eftersom de stimulerar kroppen till att avlägsnas från toxiner. Om levern är överbelastad av toxiner så orkar inte levern med att rena sig själv, utan toxinerna skickas iväg tillbaka till blodomloppet igen. Toxinerna hamnar då i njuren (se njurrening), lungorna, huden och lymfan (se lymfrening), samt tarmarna (se tarmrening).

Bra för

Leverrening och borttagande av gallstenar anses kunna medföra:

 • Minskad risk för gallstensattacker, du tål fet mat bättre
 • Ökar leverns reningsförmåga, av gifter, toxiner
 • Bättre matsmältning
 • Skapa överskottsenergi, du blir piggare
 • Sänkta kolesterolvärden, se kolesterol
 • Bättre hud
 • Förbättring av allergier
 • Ta bort värk, smärtor och stelhet i skuldror, armar mf.

Den första leverreningen du genomför kan innehålla ett tiotal till upp mot hundra gallstenar. Att rena levern från gallstenar ett antal gånger är därför att föredra för att bli helt ren. Eftersom gallstenar även kan återkomma så är det bra att göra leverrening varje år. Du bestämmer själv behovet då det är individuellt hur många gallstenar som kommer ut och flest gallstenarna brukar komma ut vid de första reningarna för att sen avta.

Leverrening för att föra ut gallstenar

innebär att du intar en fettfri kost i inledningsfasen

för att sen på reningsdagen ge levern en fettchock med olivolja

Reningsprogram för Levern

Att rena levern från gallstenar är en reningsmetod som främst används inom alternativ hälsa. Att rena levern från gallstenar har visat sig vara mycket viktigt för att kunna förbättra matsmältningen och har en stor förmåga att avlägsna skadliga toxiner. Det finns mängder av personer som genomgått denna reningsform med lyckat resultat.

Om du vet dig ha problem med levern, exempelvis gallbesvär eller gallblåseinflammation så bör du rådfråga din läkare. Det samma gäller om du har hjärtproblem, har gulsot eller har fysiska komplikationer/sjukdomar. Gravida bör även undvika leverrening.

Gallstenarna du får ut vid en rening kan vara gröna, svarta, rödvita, bruna och variera från några millimeter till några centimeter. Parasiter kan även finnas i levern varför en del förespråkar att man gör en parasitrening innan man gör sin leverrening, då även parasiter funnits inkapslade i gallstenar. Är gallstenarna hårda tros detta kunna bero på att de innehåller kalcium som gjort att gallans PH-värde blivigt surt istället för det normala basiskt. Kan bero på att kroppen har underskott på naturligt natrium och att natrium tagits från gallan som kompensation i övriga kroppen.

Obs!

Leverrening kan innebära stor påfrestning även på njurarna, därför kan det vara bra att utföra en njurrening före leverreningen.

En kur med olivolja och citron är bra både för levern, tarmarna och njurarna!

Vid rening av levern på gallstenar bör du med fördel ett par dar innan reningen börja inta kost som innehåller mindre fett och proteiner vilket har som följd att gallan understimuleras. På själva reningsdan intar du sen ren olivolja för att stimulera en kraftig galltillströmningen och skapa tryck, och som i sin tur hjälper till att föra ut gallstenarna. Till sin hjälp använder du även med fördel epsomsalt (magnesiumsulfat, även benämnt bittersalt) som hjälper till att utvidga gallgångarna och förbättra processen ytterligare. Epsomsaltet är även laxerande.


Exempel på reningsprogram för levern:

1. Rena levern från gallstenar med citron/grapefrukt, olivolja och epsomsalt (Olivoljekuren)

För att genomgå leverreningen behövs kallpressad olivolja, citron och grapefrukt samt epsomsalt (magnesiumsulfat, engelskt salt, bittersalt). Du genomför själva reningen lämpligen lördag till söndag morgon.

Om kuren lyckas och du har gallstenar i levern kommer dessa börja komma ut på söndagen genom avföringen. Du kan behöva gå på toaletten redan innan sista glaset av epsomblandningen (redan under natten, morgonen eller lördag kväll). Gör det i så fall, då epsomsaltet är laxerande och skapar diarrée . Hundratals av olika storlekar och gallstenar med olika färger kan komma ut med avföringen under söndagen efter man gjort olivoljekuren.

Förberedelser

Några dar innan du ska genomföra leverreningen kan du med fördel inta kost som innehåller mindre fett och protein än brukligt. Inta gärna 1 liter äppeljuice varje dag, något som underlättar att lösa upp gallstenarna så de lättare kan föras ut sen (undvik dock äppeljuicen om du har större problem med gallan). Försök planera reningen så den kan ske över helgen. Dvs. börja förberedelserna med bättre kost i början av veckan, och genomför själva leverreningen på lördagen.

Reningen (lör - sön)

Undvik fett- och proteinrik föda på lördagen helt och hållet. Inta inga extra näringsämnen i form av vitamin- och mineraltillskott heller. Dvs. undvik matoljor, kött, fisk, ägg, mjölkprodukter, nötter, bönor och baljväxter mf. Inta rikligt med vatten samt endast kost som är fulla med kolhydrater som gröt, knäckebröd, grönsaker, frukt/fruktjuicer, bakad potatis, ris m.fl. på reningsdagen (lördagen).

Om du vill kan du hoppa över själva förberedelserna med lämplig kost dagarna innan reningen, detta har också visat sig kunna fungera även om förberedelserna är att föredra.

Epsomsalt kan du införskaffa på hälsokosten, ibland även hos ditt lokala apotek. På den externa sidan Crearom kan du även köpa billiga storförpakningar, kan vara bra om du vill rena dig flera gånger.

Olivoljekuren nedan är ett exempel på lämplig leverrenning. Den bör följas så noggrant som möjligt för bästa lyckade resultat:

 • Lördag morgon:
  Drick rikligt med vatten, inta en kolhydratrik frukost, exempelvis gröt med frukt
 • Lördag förmiddag:
  Drick vatten efter behov
 • Lördag kl 14:00:
  Ät en kolhydratrik lunch, exempelvis grönsaker och ris. Ät och drick inget mer vatten efter detta klockslag (viktigt)
 • Lördag eftermiddag:
  Blanda 4 msk epsomsalt med 7,5 dl vatten, ska användas senare. Ställ blandningen i kylen, blir bättre smak och lättare att dricka då. Blandningen räcker till 4 glas, och kommer smaka svagt beskt när du dricker den. Du kan eventuellt blanda lite C-vitaminpulver i blandningen för bättre smak.
 • Lördag kl 18:00:
  Drick första glaset (1), inta en fjärdedel av epsomblandningen (ca 2 dl).
 • Lördag kl 20:00:
  Drick andra glaset (2), inta nästa fjärdedel av epsomblandningen (ca 2 dl).
 • Lördag kl 21:45:
  Blanda 1,5 dl kallpressad olivolja med en pressad citron + 1 pressad grapefrukt. Mixa blandningen väl. Blandningen kommer vara relativt lätt och dricka, len och sur. Ställ även väckarklockan på 07:00
 • Lördag kl 22:00:
  Drick hela olivoljeblandningen. Lägg dig direkt i sängen (viktigt för att få ut fler stenar), lägg dig på högersida och försök nu att sova. Gallstenarna börjar nu att röra på sig genom olivoljechocken som aktiverar gallan att pressa ut dom (ibland kan man känna av hur de lämnar levern)
 • Söndag kl 07:00:
  Drick tredje glaset (3), inta tredje fjärdedelen av epsomblandningen (ca 2 dl). Ställ klockan på 09:00 och försök somna om
 • Söndag kl 09:00:
  Drick fjärde glaset (4), inta sista fjärdedelen av epsomblandningen (ca 2 dl). Hela kuren är nu klar ...

Du kan göra ett vattenlavemang på söndagsmorgonen för att hjälpa till med utrensningen ytterligare. Stenarna flyter oftast (beror på kolesterolet) och är därför lätt att utskilja. Du kan även börja äta och dricka redan ca 2 h efter sista glaset med epsomblandningen (söndag morgon). Börja frukosten lätt på söndagsmorgonen, exempelvis med bara fruktjuice ...

Efter leverreningen kan du med fördel inta mariatistel dagligen under en månads tid. Mariatistel hjälper levern att återhämta sig samt fungerar självrenande för levern. Finns som droppar hos hälsokosten, inta 25 droppar per dag.

Kaffelavemang anses även stimulera rening av levern. I övrigt bör du föröka äta en kost som är leverrenande kost fortsättningsvis.

Tips!
Gallstenskuren bör upprepas eftersom man kan ha ett par tusen gallstenar som kan behövas rensas ut. Vänta minst 3 veckor innan nästa rening. Därefter kan du med fördel genomföra leverrening ca 1-2 gånger per år.

Genomför gärna leverrening kontinuerligt, ca 1-2 gånger per år.


Notera:

Alla är inte helt överens inom vetenskapen om att det verkligen är gallstenar som kommer ut av denna rening, en del menar att det är olivoljestenar! De som genomfört reningen är däremot av en annan uppfattning, och de upplever allt som oftast positiva effekter av denna rening!

2. Rening av levern med olivolja och citron kontinuerligt

Ett annan bra leverrening är att inta olivolja och citron kontinuerligt. Detta smörjer tarmarna och höjer även PH-värdet, se syra/basbalansen.

Reningen (varje dag)

 • Blanda 1 - 2 matsked kallpressad olivolja + en citron + 1-2 glas vatten (alt apelsinjuice om man inte har svampproblem som Candida). Kan även tillsätta lite färsk ingefära, allt mixas.
 • Drick en tredjedel av blandningen på tom mage, innan varje måltid (blandningen räcker till 3 måltider per dag). Alternativt drick hela blandningen bara en gång om dagen, exempelvis på morgonen.

Fortsätt kuren minst en månad, sen efter behov.

Tips!

Du kan även pressa 2 vitlöksklyftor i blandningen.

Kuren renar levern lite lugnare än olivoljekuren ovan. Under reningstiden kan du även med denna metod hitta gallstenar som kommer ut med avföringen. Kuren gör även så att svullnader i lymfnoderna går ner vilket även medför att näringsupptaget i kroppen ökar. Metoden är bra för att rena tungmetaller och är även lymfrenande. Se lymfrening.

Tips!

Du kan även aktivera levern genom akupunkturpunkterna som ligger mellan tumme och pekfinger, samt stortå och tån bredvid. Du kan massera dessa punkter, och de smärtar om du har problem med levern.

Tips!

Mariatistel är ett naturmedel som är bra vid leverproblem.

Kost mm. som är bra för levern - leverrenande

Överlag ät mer grönsaker, bl.a. kålväxter, kronärtskocka, färska örter, bl.a. maskrot, gurkmeja och frukt. Grönsaker och frukter som är bittra är ofta bra för levern.

Rödbeta är bra för att avgifta levern.

Undvik för mycket snabba kolhydrater. Se till att kosten innehåller en hel del fibrer och antioxidanter. Ät inte för mycket kolhydrater i förhållande till fett och proteiner.

Inta mer nyttiga fetter: enkelmättade samt fleromättade fetter.


Vatten motverkar bildande av gallstenar, inte rikligt med vatten då vatten renar levern. Lägg gärna citron i ditt vatten då citron är leverrenande. Grapefrukt är också leverrenande. C-vitamin minskar även risken för att skapa gallstenar.


Kost som innehåller vitamin B6 är bra för tillverkning av olika aminosyror. Ju mer protein som måste omvandlas desto mer B6 behöver kroppen. Magnesium och selen är bra. Kost som är rik på naturligt natrium anses också bra.

Maskrosblad och maskrosrötter stärker levern,
är även bra för galla, njurar och leder!

Tarmrening är bra för att stärka och rena levern, bl.a. kaffelavemang. Gallproduktionen stimuleras vilket hjälper till vid reningen av toxiner. Gurkmeja är bra.

Tips!

Aloe vera är bra för levern. Även bra för att motverkar inflammationer, fungerar som probiotika, är bakteriedödande, bra för magen och tarmarna m.m.

Tips!

Neem (Neemblad) anses vara leverrenande inom den Ayurvediska medicinen. Neem är även antiseptisk och antibakteriellt, fungerar även mot svamp och Candida.

Tips!

He Shou Wu är en rot som används inom kinesisk medicin som är stärkande för levern och njurarna samt renar blodet. Den fungerar även lugnande, ökar sexlusten, minska kolesterolet och är bra för håret, därtill anses roten verka föryngrande.

Tips!
Sötmandlar anses vara bra för levern enligt kinesisk medicin.

Tips!
Sötmandlar anses vara bra för levern enligt kinesisk medicin.

Många yogaövningar är även bra för att stimulera levern, se yoga.

Notera:
Om du har stora lever- eller gallbesvär eller tänkt rensa levern så bör du minska ner på slaggbildande kost, som kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.

Tips!

Minska på nypon, äpple, kål, rödbeta, kryddor samt soya till börja med om du har stora problem med gallstensanfall.

Blad.png

Välj själv! handla i någon av Sveriges populäraste hälsoshoppar! Se Bra hälsoprodukter

Holistic-D-vitamin.jpg

Filmer om Leverrening

Här nedan har du lite filmer om olika typer av leverrening:

Film: How to Cleanse The Liver

Film: 8 Steps on How to Cleanse and Detox Your Liver

Film: 14 Foods that Cleanse the Liver

Film: Liver Disease Symptoms - Learning to recognize and understand Liver

Know This Before A Liver Cleanse!

Film: Liver and Gall Bladder Flush

Film: The Amazing Liver and Gallbladder Flush (CLASSIC DVD)

Film: Doing The Liver Flush Diet

Film: Detox Your Liver with Yoga

Artikellänkar

Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.

Externa länkar: Källa:
Jag har gjort en leverrening! Monica Landin

Så här undviker du att få gallsten

Aftonbladet
Leverrening Sanna Ehdin

Bli av med gallstenar genom leverrening

Morotsliv
Leverrening (PDF-dokument) Perfecthealth

Kur: Rensa ut kroppen med en kur för levern

Nyfiken Vital
Leversköljning Paleodiet, chat om leversköljningar
Leversjukdomar Helhetsdoktorn
Lever- och gallsjukdomar GAIA
Mag-tarmkanalen mer än enbart ett matsmältningsorgan! Friskareliv
Tag fasta på fruktjuice Dagens Industri

Epsomsalt

Shenet
Mariatistel Alternativmedicin

Ellinor, 29, vann kampen mot fettlever

Expressen

Anna Bäsén: Vi äter oss till skrumplever

Expressen
Enkla leverprover kan avslöja dödlig leversjukdom Medical Link

RiksFörbundet för Leversjuka

RiksFörbundet för Leversjuka

Sidan ändrades senast den 2 dec 2018

Dela artikel

Hälsosidorna

 pil_red.gif Kost och näring

          659574_20001429.jpg

  Vitaminer och mineraler kan göra skillnad! Använd kosttillskott vid brist!

 pil_red.gif Kost och näring

          659574_20001429.jpg

  Supermaten med den bästa näringen! 

 pil_red.gif Fysisk träning

           12051_7309 

    Du som löper och vill lära dig mer! Konditionsträning och Löpning! Intervallträning, Löpteknik, Löparutrustning ...

 pil_red.gif Fysisk träning

          424239_73376447

   Intensivträning det perfekta komplementet! Tabata, Core, Crossfit, Boot Camp, Spinning m.fl.


 pil_red.gif Kost och näring

             energicirkel_gi

  Olika kostmetoder: GI, Medelhavsdiet, Atkins, Stenålderkost, LCHF, Isodieten, Raw food... 


 pil_red.gif Psykisk hälsa

              223347_2528

  KBT - Kognitv beteendeterapi för ditt eget välbefinnade! 


 pil_red.gif Kroppslig rening

        555533_12385402

  Fasta med juicer, gör en detox eller praktisera 5:2-dieten!


 pil_red.gif Fysisk träning

                262734_1635

   Styrketräning är optimalt för kroppen!

 pil_red.gif Psykisk hälsa

                 223347_2528

  Tankar styr ditt liv! 


 pil_red.gif Kost och näring

          424239_73376447

  Hormoner kroppens signalämnen!

 pil_red.gif Kost och näring

          424239_73376447

  Omega-3 det nyttiga fettet!

 pil_red.gif Sjukdomar

          424239_73376447

   Råd vid Depression, Glutenintolerans, IBS, Laktosintolerans, Metabola syndromet, Diabetes, Hjärt- och kärlsjukdomar, Benskörhet, Inflammationer - reumatism, Alzheimers, Cancer m.fl.


           © Hälsosidorna ™   -   Alternativet för helhetshälsa   -