haelsosidorna_logga_ny.jpg

Länkar till externa sidor

 

Hälsa Kost och näring Fysisk träning Kroppslig rening Psykisk hälsa Shop
 - Alternativet för helhetshälsa -
Fasta Detox 5:2 - dieten Tarmrening Njurrening Leverrening Lymfrening Parasiter/Candida Probiotika


717339_61226081

 Yoga

  Yoga kroppen stark och skapa inre frid! 

717339_61226081

 Meditera

  Mindfulness för att hitta lugnet! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Ayurveda - vilken kroppstyp är du!  

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt energibehov!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Test

  Beräkna ditt BMI!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Kolhydrater

  Gi-värde för att

kontrollera sötsuget!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Energibehov

  Faktorer för energi-förbrukningen!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Sömnproblem

  Sömn är viktig för hälsan! 

ajurveda_logga_ny.jpg

 Stress

  Vad händer vid stress!

ajurveda_logga_ny.jpg

 Magen

  Probiotika hälsa 

för tarmen!

Tarmrening

Mage

En oren tarm kan vara grunden till självförgiftning och skapar problem med näringsupptaget i kroppen!

Att ha en tarm som fungerar optimalt är viktigt för vår hälsa. Dessvärre kan felaktig kost, överkonsumtion av mat, dålig mat, stress, brist på rörelse och motion leda till att tarmarna blir överfulla av gamla slaggprodukter (gammalt slem, tarmplack) och toxiner. Då kan det vara bra att genomföra en tarmrengöring...

En oren tarm kan vara starten till en försämrad allmänhälsa med olika följdsjukdomar som följd. Därför anser många att rena tarmen är A och O när man vill gå från ohälsa till hälsa.

Nyttan med en ren tarm

En fungerande tarm och matsmältning är viktig för:

Ca 70 % av vårt immunförsvar sitter i tarmsystemet!

En stor prouktion av B- och K-vitamin sker i tarmarna!

Vår psykiska hälsa är även beroende av en väl fungerande tarm!


En oren tarm kan därför leda till näringsbrist i värsta fallet. Näringsbristen kan uppstå främst tack vare att tarmen är för oren och full med slem och tarmplack som hindrar näringsupptaget genom tarmväggarna men även att förruttnelsebakterier av olika slag tar allt för stor del av näringen för egen del. Tarmens mikroflora bildar även toxiner när de är aktiva i ämnesomsättning, obalans mellan nyttobakterier och förruttnelsebakterier förstärker denna process. då förruttnelsebakterierna bildar gifter som i sin tur leder till självförgiftning.

Läckande tarm

En förstoppad tarm förstärker förgiftningssymptomen ytterligare då tarmen börjar läcka in dessa toxiner in i kroppen genom tarmväggarna (tarmläckagesyndromet). Levern och lymfan får bl.a. sen ta hand om dessa gifter för avgiftning, vilket kan leda till att dessa organ samt blodomloppet blir överbelastat. En läckande tarm anses kunna skapa inflammatoriska besvär.

Colon irritabile eller IBS (Irritable Bowel Syndrome), Crohns och ulcerös kolit är vanliga inflammatoriska tarmsjukdomar!

Vid nedsatt funktion av tarmen trivs även olika slag av Parasitjukdomar och Candida bättre vilket kan försämra det hela ytterliggare.

Tarmsystem och lymfsystem är nära förbundna. Om tarmen är förgiftad så blir även lymfsystemet drabbat. Lymfvätskorna får bl.a. svårare att föra ut gifter i tarmen när denna är igenslammad. Därför är det bra efter en tarmrening fortsätta med en lymfrening.

Som tur är har koppen en fantastisk förmåga att hela sig själv om du bara ger den lite hjälp på traven. En väl genomförd tarmrening ofta i kombination med fasta och detox och senare kostomläggningar innehållande bl.a. probiotika kan därför vara väldigt bra för att få bukt med en problemtarm.

Notera:

Väggarna i tjocktarmen innehåller kilovis med bakterier och är täckt av ca 100 biljoner bakterier av ca 1000-talet olika bakteriearter!

Kost för bättre tarmhälsa

Tillräckligt med fibrer och vatten är viktigt för att förhindra förstoppning. Även om du har daglig avföring så kan förstoppning förekomma därför att tarmen är igenproppad av stagnerat tarmmaterial som bara skjuts framåt genom tarmen. Ett bra sätt att stimulera tarmen naturligt är att äta vilka sorters bulkmedel som ökar tarminnehållets volym och förbättrar tarmpassagen: exempelvis psylliumfrön eller linfrön. Katrinplommon har en lätt laxerand funktion och kan även användas vid behov. En normal tarm töms på ca 16 - 24 tim sen födan intagits.

Att tarmarna slaggar igen och blir toxiska kan även beror till stor del på att vi inte äter tillräckligt med basisk föda utan allt för mycket kost som försurar oss.

Se Syra/basbalansen. Därtill bör vi äta kost som innehåller mer nyttobakterier. Se probiotika.

Hur vet du om du har behov av en tarmrening

Självförgiftning av kroppen ökar med åren toxiner och tarmplack. Tarmar och resten av kroppen är full av toxiner som inte kroppen orkar själavgifta sig i från. Ger i förlängningen problem med näringsupptaget samt kan ge en mängder med mer kroppsliga problem.

Tecken på problem med tarmarna kan vara:

Notera!

Av Må-bra hormonet serotonin finns ca 95 % i tarmarna! Nyare studier har visat på vikten av en väl fungerande tarm för att motverka depressioner!

Effekter av att rena tarmarna

Förbättrar näringsupptaget i från tarmarna in i kroppen, skapa bättre bakterieflora i tarmarna, magen börjar fungera bättre. Huden blir bättre och slätare. Eksem kan även bli bättre eller försvinna. Blodcirkulationen brukar förbättras. Slemhinnorna fungerar bättre. Man känner sig mer psykiskt mer i balans, blir piggare och lugnare.

Tarmrening förbättrar näringsupptaget

och bakterifloran i tarmarna!

Huden blir slätare,

och du känner dig piggare!

Olika typ av avföring vid tarmrening

Beroende på tarmreningsform och var i reningsfasen du är så kan olika typer av avföring komma ut. Här nedan är en schematisk indelning:

 1. Vanlig avföring
  Det första du får ut vid en tarmrening är vanlig ganska ny avföring. Går du på en tarmsköljning kan du även konstatera att avföring av vitt slem (osmält föda vilket kan bero på dåliga matsmältningsenzymer) kan komma ut.
 2. Halvrutten avföring
  Lite äldre rutten avföring är ofta klibbig och kan lukta betydligt mer en vanlig avföring. Den kan lukta starkt och fränt och ha lite av den konsistens och lukt som när man renar ett avlopp exempelvis.
 3. Tarmplack
  Riktig gammal avföring brukar vara betydligt hårdare och torrare. Den är luktfri och är allt från svart, grå, mörkbrun till mörkgrön. Den äldsta avföringen är seg och svart och ser ut som tjärgummi.

Obs!

Avföringen kan även innehålla Parsiter och Candidasvamp. Parasiter kan vara inkapslade i den äldre avföringen.

Testa din tarm

Du kan testa sin tarm och se om förstoppning inte föreligger. Blanda 3 matskedar sesamfrön i ett glas vatten och drick i samband med lunch. Nästa morgon bör du kunna se fröna i avföringen. Kommer de nästa dag så är tarmen aningen trög. Om du får vänta upp till 3 dar eller mer är du rejält förstoppad. En väl fungerande tarm får ut den ätna maten som avföring efter 16 - 24 timmar.

Tarmfickor

Tarmfickor (Divertikulos) är små utbuktningar på tjocktarmen. Många av oss har tarmfickor utan att känna till dem. De brukar uppstå i 40-års åldern och tilltar med ökad ålder. De uppkommer oftast av att man är förstoppad av någon form. Tarmfickor kan i värsta fall skapa inflammationer och blödningar. I dessa tarmfickor kan såväl slem som tarmplack samlas anser man. Genom att rensa tarmarna och få igång fullt fungerande tarmar igen kan dessa tarmfickor gå tillbaka. Du motverkar även tarmfickor genom att motionera och röra på dig kontinuerligt. Dessutom genom att dricka rikligt med vatten. Du kan även med fördel massera dessa tarmfickor när du genomför din tarmrening. Se bild nedan, där du kan massera tjocktarmen (Colon):

national-cancer-institute-i

Bild copyright National Cancer Institute

Notera:

Divertikulit innebär att tarmfickorna har inflammation.

Olika tarmreningsmetoder

Vanliga sätt att få bukt med en förstoppad tarm är att använda laxermedel som stimulerar motoriken i tarmarna så de töms. Att bli beroende av laxermedel är dock inte bra eftersom de anses förslappa tarmen i sig, något som leder till att tarmen inte lär sig att arbeta självständigt vilket i sin tur kan skapa förstoppning när man upphör med laxermedlet. Därför bör du bara använda laxermedel vid väl valda tillfällen, exempelvis när du vill göra en tarmrening av något slag eller vid längre förstoppning.

Kombinera tarmrening med nyttobakterier

I samband med tarmrening när du sköljer tarmarna så sköjs även nyttobakterier bort! därför är det bra att tillföra dessa under och efter reningen. Det kan vara en fördel om du intar probiotika av olika slag under reningen. En detox som innehåller livsmedel med probiotika kan därför vara att föredra för många då den dessutom håller i gång tarmen under själva reningen, något som är svårare vid en ren fasta.

 

Det finns ett flertal olika metoder för att rena tarmarna. Här nedan listas en del av de vanligaste varianterna:

Vattenlavemang

Vattenlavemang är optimalt att ta tillsammans med fasta och detox av olika slag. Men kan även tas när magen inte är tom och man känner sig trött och hängig och behöver få tillskott av ny energi. Bra vid förstoppning. Lavemang ger en naturlig vederkvickelse. Du gör så här:

 • Koka upp ca 2 liter vatten
 • Koka i ca 15 min, tar bl.a. bort klor
 • Tillför ca 2 tsk havssalt (1 tsk/liter). En aning havssalt undviker lavemangvätskan att vilja sugas upp av tarmväggarna.
 • Du kan även tillföra kamomill, vitlök, citron efter behag
 • Håll kroppstemperatur på lavemanget, dvs ca 37 grader när du tar lavemanget ​
 • Inta lavemanget med hjälp av lavemangutrustning

Lavemang kan innehålla klorfritt vatten ca1,8 liter, ca 37 grader, därtill kan man tillföra kamomill, vitlök, citron, havssalt (1 tsk) efter behag. En aning havssalt anser man ska undvika lavemangvätskan att vilja sugas upp av tarmväggarna.

Lavemang anses vara bättre än laxermedel av olika slag då dessa kan vid frekvent användande ge biverkningar av olika slag.

Lavemangutrustning finns att köpa på hälsokosten eller apoteket. De brukar rymma ca2 liter. Ledins Clysmatic som finns att tillgå hos hälsokosten är lite mer avancerad och rymmer mer. Se broschyr extern sida Ledins (Obs! pdf - även bra illustrerad info om olika tjocktarmsbesvär).

Kaffelavemang

Kaffelavemang är omtalat/omtvistat och anses kunna lösa upp tarmplacket till viss del, något inte vanligt vattenlavemang gör på samma sätt. Det är kanske inte lika effektivt som Hawiianska tarmrening men anses av somliga ha en väldigt positiv effekt på tarmarna. Du gör så här:

 • Koka upp ca 1 liter vatten.
 • Lägg i 3 matskedar malet kaffe (gärna ekologiskt organiskt odlat)
 • Koka i ca 15 min, tar bl.a. bort klor
 • Tillför ca 2 tsk havssalt (1 tsk/liter). En aning havssalt undviker lavemangvätskan att vilja sugas upp av tarmväggarna.
 • Låt kaffelavemanget rinna igenom ett kaffefilter
 • Håll kroppstemperatur på kaffelavemanget, dvs fingervarmt, ca 37 grader när du tar lavemanget
 • Inta kaffelavemanget med hjälp av lavemangutrustning
 • Lägg dig på högre sida, vänta ca 15 min. Om du klarar av det kan du ställa dig upp, dansa runt lite med höfterna för att skaka om allt!
 • Släpp ut på toan
Kaffelavemang är utmärkt att ta varje dag i samband med detox eller fasta. Du kan då ta flera lavemang i följd, överdriv bara inte för mycket...

Tips!

Då kaffet fungerar upppiggande i tarmen kan det vara bättre att ta kaffelavemanget på morgonen än på kvällen innan du ska sova!

Obs!

Är kaffelavemanget för varmt kommer du inte kunna behålla kaffelavemanget i tarmarna, är det för kallt kan tarmarna krampa lite. Tillsätt rent kallt vatten om det behövs och späd ut blandningen till ca 1,5 liter och kroppstemperatur om du vill.

Kaffelavemang anses även vara bra för avgiftning av levern då det stimulerar gallproduktionen så att levern får hjälp med att föra bort gifter via gallan. Studier har även visat att kaffelavemang ökar det enzymsystem som tar bort toxiner i levern när du intar kaffelavemang, blodet passerar även levern med toxiner (hela kroppens blod passerar genom levern ca var 3 minut). Toxinerna förs sen ut via gallan. Se även leverrening.

Notera:
Kaffelavemang används utomlands (ex i Tyskland) för att motverka inflammationer i tarmarna, exempelvis vid IBS, Ulceros kolit och Crohns sjukdom, även för att motverka och behandla cancer. Då i samråd med expert eller läkare.

Notera:

Ofta kombineras kaffelavemang med fasta. Inom Gersonterapin tar man 3 glas av morötter, gröna blad och äpplen för varje kaffelavemang, ca 5 kaffelavemang om dan, och 15 glas juice. Metoden används inom alternativt håll mot bl.a. cancer.

Tarmsköljning

Tarmsköljning är en effektivare och mer effektiv forma av vattenlavemang. Tamsköljning har en lång historia, och förekommit i många kulturer. Tarmsköljning kan var bra när du behöver rensa grovtarmen från olika slags stagnerade slaggprodukter i tarmen. Den är en bra metod för att ta bort avföring, slem, eventuella parasiter mm. Den anses inte ta bort det omtalade tarmplacket lika effektivt. Eftersom du kan se vad som renas ut kan tarmsköljning även vara en bra metod för att upptäcka om du har parasiter i tarmarna samt därtill för att ställa en allmän diagnos av ens tarmar. I övrigt verkar den allmänt vederkvickande för hela tarmsystemet och kan med fördel göras återkommande.

Kroppstempererat vatten förs under lågt tryck in i tarmen och tar med sig gamla tarmrester ut. Det hela sker i ett tätt och luktfritt system. Detta förfarande upprepas med allt mer vatten för varje gång. En ordentlig tarmbehandling tar ca 2,5 h.

För mer info se exempelvis extern sida: Helahälsan.

Obs!
det är bra att tillföra probiotika för att stimulera tarmfloran om man använder sig av olika typer av lavemang allt för ofta. Eftersom lavemang sköljer bort såväl nyttobakterier som skadliga bakterier till viss del.

Hawaiiansk Tarmrening

Hawaiiansk tarmrening är en tarmreningsmetod som är ganska tuff att genomföra. Den anses ha förmågan att rensa bort tarmplack från tarmväggarna. Du använder lätt saltat vatten (havssalt) som du dricker på morgonen. Saltvattnet gör så att vattnet inte går in i njurarna utan istället direkt går från magsäcken ner i tarmsystemet. Saltvattnet ändrar också det osmotiska trycket i tarmen som gör det enklare för placket att lossna från tarmväggarna. När du druckit saltvattnet ska du följa upp detta med att dricka mängder med vanligt vatten. Detta vatten går också det direkt ner tarmarna, eftersom passagen ner i tarmarna fortfarande hålls öppna (verkar ca 2 h på detta vis). Det hela fungerar som ett stort genomsköljande lavemang genom hela tarmsystemet.

Dessutom fastar man under tarmreningen: Under dan intar du bara rinnande föda i form av frukt- och grönsaksjuicer samt vatten och örtteer. Med fördel kan du dricka mer grönsaksjuicer än fruktjuicer då grönsaksjuicerna är mer basbildande vilket gynnar avgiftningen och reningen av kroppen än mer. Se Syra/basbalansen. Därtill tillför du en speciell formulablandning som bl.a. innehåller örter av olika slag och en lera som hjälper till att lösa upp och få bort tarmplacket från tarmväggarna.

En tarmrening kan pågå 4 - 7 dar eller mer. Första gången kan du nöja dig med bara 4 dar om du vill. Försök att ha tillgång till rent vatten under hela reningsprocessen. Dvs. undvik klorerat vatten i görligaste mån. Försök genomföra reningen i en lugn miljö. Vatten och juicer bör vara halvljumna vid fasta i kallare årstider. Lättare motion under tarmreningen är bra och förstärker reningsprocessen, se fysisk träning. Torrborstning för kroppen är även bra eftersom det renar lymfan. Se Lymfrening.

Tarmplack

Tarmplack är en beläggning av osmält och intorkad föda/avföring samt restprodukter från ämnesomsättningen som bildas (klistras fast) på tarmväggarna i tarmfickor och tarmens näringskanaler i främst tjocktarmen. Placket anses ha sitt främsta ursprung i allt för dålig mat, främst allt för slemrik sådan. Tarmplacket är självförgiftande för kroppen. Tarmplack är en klibbig gummiliknande mörk massa som blir tjockare allt efter som som tarmen blir förorenad. Näringsupptaget från tarmen försämras då allt eftersom samt passeringen av den normal avföringen kan bli svårare med förstoppning som följd. I värsta fall kan avföringen bara ha en liten gång mellan placket att passera igenom.

En allt mer förorenad tarm full med tarmplack förslappar tarmen ytterligare och skapa på sikt även tarmfickor som ytterliggare ser till att placket blir sittande på tarmväggarna. Kroppen drar lättar nu till sig sjukdomar av olika slag, därtill kan psyket bli rubbat.

Tarmplack kan ha bildat under ett flertal år (i bland 10-tals år) i tarmarna. Vid Hawaiiansk tarmrening så kan man få ut mellan ca 1 - 9 kg av detta plack. Normalt är att få ut ca 0,4 kg/dag av detta plack vid reningen. Vilket kan både kännas skrämmande och upplyftande.


Det gummiliknande tarmplack man får ut vid tarmrening

är oftast svart.

Placket är mörkt, oftast mörkbruna, grå eller svarta

och kommer ut i mindre bitar

eller i större och längre svagt vriden form!


Notera:

Man är inte helt överens inom vetenskapen om ens tarmar kan innehålla tarmplack (förstelnad avföring) eller inte. Att tarmarna innehåller tarmplack kan man dock lätt konstatera om man genomför en tarmrening: exempelvis Hawaiiansk tarmrening, men även om man exempelvis använder Robert Grays produkter så kan man få ut tarmplack i avföringen. Dr. Bernard Jensen i från USA har i sin bok "Tissue cleansing through bowel management" berört problemet på djupet. I den skolmedicinska litteraturen är det svårt att hitta info om tarmplack. Även om det vid obduktion har visat sig finnas plack i tarmarna enligt somliga. Belackarna anser att det inte är tarmplack som kommer ut utan att den gummiliknande massan består av den lera samt örter som oftast ingår i reningsprogrammet. De som genomfört reningsprogrammet är oftast av en annan uppfattning. Så denna fråga är het och inte helt okontroversiell!

Hawaiinskt tarmreningsprogram

Hawaiiansk tarmrening bör du alltid genomföra under kontrollerade former. Är du sjuk, gravid eller ammar bör du undvika denna reningsmetod. Bra info om Hawaiiansk tarmrening hitta du på denna externa sidan av GUA, de var först ut med att erbjuda denna form av reningsform i Sverige men har flyttat utomlands: GUA,Tarmrening enl. GUA-metoden.


varningstriangel.jpg Hawaiiansk tarmrening bör du inte genomföra på egen hand första gången.


Ta hjälp av en fackman om du inte är väldigt insatt i reningsmetoden. Efter ett par gånger kan du köra reningen helt på egen hand.

Johan Wahlström har lång erfarenhet av att hålla tarmreningskurser, han har haft 180 st sedan starten. Se Tarmrening.se eller Rawfood Levandeföda och Tarmreningskur.

För mer info samt möjligheter till rening på distans se Benkt Anderssons hemsida.

Här nedan kommer ett exempel på hur ett Hawaiiansk tarmreningsprogram kan se ut:

1. Förberedelser, 3 - 4 dar före rening, lättare föda


Förberedande kostomläggning samt njur- och leverrening:

 • Lättare föda
  Inta lättare föda dagarna innan reningen.

  Trappa ner successivt mot allt lättare föda ju närmare själva reningen du är. Hälst ska du bara äta grönsaker och frukt av olika slag (vegankost). Undvik animalisk föda (kött, fisk och ägg), dra ner på bröd fett och mjölkprodukter. Ät mer vegankost eftersom (ju närmare reningen ska börja). Drick ca 1.5 liter ljummet vatten varje morgon. Ät blötlagda linfrön eller psylliumfrön som är bra för att få igång magen och forsla ut avföring. Drick gärna ett par koppar njurte (ex. Ledins njurte) varje dag, se även Njurrening. Tillskott av alger, exempelvis chlorella eller spirulina är även bra, innehåller vitaminer och mineraler samt bra för att rensa ut tungmetaller.

  För att få igång magen kan du ta 3 - 4 skedar ricinolja med citronsaft den andra dagen innan man går och lägger sig. Sista dagen innan tarmreningen ska börja kan du även göra en lättare leverrening om du vill, inta 2 - 3 matskedar olivolja med citronsaft innan du går och lägger sig, se även Leverrening.

2. Lavemang, dagen innan reningen börjar


Förberedande lavemang samt fastestart:

  • Lavemang
   1 msk glaubersalt blandas med lite varmt vatten i ett glas, fyll sen på med vanligt rumstempererat vatten a ca 1, 5 dl. Drick kl. 08:00 dagen innan tarmreningen börjar

  • Drick varmt vatten
   09:00 à drick 2 liter varmt vatten

   --> magen kommer nu igång. Tarmen töms

  • Fasta
   Drick bara grönsaksjuice resten av dan

  Detta försteg gör så att tarmarna töms och en hel del med klibbig avföring kommer ut nästa dag. Vilket är bra start för den kommande reningen av tarmplack.

  Nästa dag börjar reningen med saltvatten …

  3. Tarmreningen, dag 1 - 4 (alt 7 dar eller mer)


  Rening med saltvatten samt formulapulver:

  Saltvattet

  Förbereds inför varje dag:

  • Blanda kvällen innan 1.5 liter vatten med 3 rågade teskedar grovt havssalt, låt blandningen koka upp några minuter. Rör om så att saltet löser sig.

   Notera:
   Att dricka saltvattnet varje morgon kan kännas tufft för många!

  Formula

  Formula är det Hawiianska pulvret (bl.a olika örter samt lera) som ska hjälpa till att lossa tarmplacket:

  • 1 rågad tesked formula blandas med 0,5 dl frukt- eller grönsaksjuice (övervägande del grönsaksjuice är att rekommendera). Drickes direkt. Häll ytterliggare ca 0,5 d i glaset och försök få med dig alla resterna av formula i glaset. Därefter kan du dricka ca 4 dl vanlig frukt- eller grönsaksjuice (utspädd).

  Energidrink

  1 dl frukt- eller grönsaksjuice (övervägande del grönsaksjuice är att rekommendera) blandat med 1 tsk chlorella eller spirulina.

  Rena munnen

  Varje morgon kan det vara bra att med fingrarna och en tandborste (mindre borste) tvätta bort slem som samlats i munnen och på tungan under natten. Detta eftersom fastereaktionerna ökar utsöndringen.

  Torrborstning för kroppen är även bra, renar lymfan. Se Lymfrening.

  Dagligt ungefärligt program:

  • 07:00: Tarmgymnastik, massera magen (tjocktarmen)
  • 07:30: Drick 1.5 liter av det färdigblandade saltvattnet
  • 08:15 - 10:30: Drick 3 - 4 liter vanligt vatten. Tarmen börjar nu renas/tömmas.
  • 11:00 Energidrink: Drick ett glas av frukt- eller grönsaksjuice (hälften vatten, hälften juice) blandat med 1 tsk chlorella eller spirulina
  • 11:30: Inta formula (1 tsk formula + 1 dl juice) + 4 dl vanlig frukt- eller grönsaksjuice 14:30: Inta formula (1 tsk formula + 1 dl juice) + 4 dl vanlig frukt- eller grönsaksjuice
  • 15:30 Energidrink: Drick ett glas av frukt- eller grönsaksjuice (hälften vatten, hälften juice) blandat med 1 tsk chlorella eller spirulina
  • 17:30: Inta formula (1 tsk formula + 1 dl juice) + 4 dl vanlig frukt- eller grönsaksjuice
  • På kvällen: Gärna bastu, lättare träning

  Under reningen kommer såväl mjukare avföring som förhårdnat tarmplack (förhårdnad avföring innehållande gamla tarmrester samt toxiner mm.) komma ut. Placken ofta i ett gummiliknande material, i mindre eller längre skruvade bitar. Fastans positiva inverkan i kombination med borttagandet av plack gör en stor vederkvickelse för kroppen. Tarmen får en hjälp att återhämta sig.

  När placken avlägsnas så blir även näringsupptaget bättre i tarmen. Eventuell Candida och tarmparasiter får också svårare att få fäste. Ett reningstillfälle brukar göra stor verkan. Ofta rekommenderas dock 3-4 olika reningstillfällen för att få tarmen helt ren från plack, olika beroende på hur oren tarmen är. Sedan är en återkommande rening varje år inte helt fel.

  Tips!

  Du kan också stimulera utrensningen samt massera de inre organen genom att praktisera specifika yogaställningar, se Detoxyoga!

  4. Efter reningen, börja äta långsamt

  Trappa upp kosten sakta:

  • Första dagen ät bara frukt och råa grönsaker
  • dag 2 - 5 ät lättare veganskost, främst råkost. På liknande sätt som upptrappningen innan reningen

  Obs!
  viktigt att nu ta tillskott av probiotika (acidofilus/bifudus) för att bygga upp bakterifloran i tarmen igen. finns som tabletter eller pulver att tillgå, men finns även i viss föda. Se Probiotika.

  Obs!

  använd riktigt kryddmått för alla blandningar.

  Nedan några produkter för tarmrening:

  Holistic UltraDetox och UltraBalans rening med örter

  Holistic har ett koncept för rening av tarmarna med örter, innehållande två produkter som med fördel tas tillsammans:

  Holistic UltraDetox

  Innehåller: Pylliumfröskal, Hibiscusblommor, Lakritsrot, Cascara sagrada, Kelp (havsalg), Rödbeta, Vaxpors, Pepparmyntablad, Kanel, Fruktbägare från svart valnötsträd, Pumpafrön, Verbena, Röd alm, Våtnarv, Aloe verablad, Kardborre, Rabarberrot, Yucca, Papaya (ny ingrediens mars 2011), Vitlök, Alfalfa, Blåbär, Nejlika, Rödklöver (ny ingrediens mars 2011), Timjan, Bentonitlera, Kattmynta, Brakved (ny ingrediens mars 2011), Salvia, Kruskräppa, Maskrosrot, Olivblad, Läkemalva, Ingefära, Cayennepeppar.

  Holistic UltraBalans

  Innehåller: Fruktbägare från svart valnötsträd, Kiselgur, Surhetsreglerande medel (fumarsyra), Malört, Nejlika, Ingefära, Olivblad, Bark från pau d'arco (rosa trumpetträd), Mariatistel, Gurkmeja.

  Robert Gray - rening med örter

  Rober Grays metod för tarmrening har en del gemensamt med Hawiianska tarmrening. Även denna metoden anses kunna rensa ut gammalt tarmplack samt därtill återställa en sund bakterieflora i tarmarna. Skillnaden är att du i denna reningsmetod kan äta normalt under hela kuren. Du tar dels tabletter innehållande örter som bl.a löser upp gammal avföring, därtill ett tillskott av Instinal Bulk som bl.a. fungerar som bulkmedel och för ut gammal avföring. Du tar kuren 1 - 3 månader och trappar upp doseringen succesivt allt eftersom kroppen blivigt van med den senaste doseringen. Innehåller:

  1. Instinal Bulk: psyllumfrösskal, lökpulver, maskrosrot, psylliumfrökärnor, psylliumfrögroodar, spirulina, kryddnejlika
  2. Inestinal Cleans: våtarv (Nate), irländs mossa, kryddnejlika, groblad, rosmarin, amerikansk pors, majpillextrakt, guar gum, bomullsfröolja
  3. Laktoflora food (probiotika, tas efter kur): inulin, lökpulver, kalciumkarbonat, spirulina, maskros/maskrosrot

  Obs!

  Denna metod kan tyckas vara lite enklare att genomföra än Hawiianska tarmrening, men man får hålla på betydligt längre tid. En del tarmplack kommer även ut med denna metod.

  Bl.a. Örtapoteket säljer Robert Grays produkter, finns även i flera hälsokostaffärer.

  Colonix - rening med örter

  Colonix renar tarmarna med hjälp av örter och intag av fibrer. Du tar kuren 1 - 3 månader och trappar upp doseringen successivt. Innehåller:

  1. Colnix: Inre rensning: fibrer, bl.a. psyllium & 15 renande örter
  2. Paranil: 18 parasitdödande växter
  3. Kleri Tea: Avgiftar tarm, lever och njurar, därtill laxerande samt lugnande

  För mer info se Dr Natura

  Tarm Slim och Tarm Plus - rening med örter

  Detta är också en metod som ska klara av att ta bort tarmplack. Den innehåller 2 örtbandningar som du ska ta: Tarm Slim och Tarm Plus. Du intar dessa preparat under 2 - 4 veckor. Du kan komplettera med fasta, detox, lavemang eller tarmsköljning, men det är inget måste. Kan vara bra vid svårare fall.

  Tarm Slim renar tarmen, innehåller en örtblandning. Tas innan man går och lägger sig.

  Tarm Plus innehåller innehåller Psylliumfröskal, Bentonitelera samt Lactobacillus Acidophilus från mjölkfri källa samt örter.

  Se extern sida på Regnbågscentret om tarmrening efter denna metod.

  Obs!

  Tarm Slim och Tarm Plus är en annan metod som liknar Rober Grays men inte lika omtalad.


  Andra produkter som renar tarmarna är bl.a. Oxytarm, Colon Cleanser, Phosphoral m.fl.

  Se även citronfasta.

  Tips!

  Du kan varje morgon inta 1 - 2 msk olivolja blandat med citron, något som smörja tarmarna. Se även Leverrening.

  Blad.png

  Välj själv! handla i någon av Sveriges populäraste hälsoshoppar! Se Bra hälsoprodukter

  Holistic-D-vitamin.jpg


  Filmer om Tarmrening

  Här nedan har du lite filmer om olika typer av tarmrening:

  Film: Natural Colon Cleansing

  Film: Salt Water Flush - The Full Experience!

  Film: Colon Cleansing The Natural Way

  Artikellänkar

  Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.

  Externa länkar: Källa:
  Mag-tarmkanalen mer än enbart ett matsmältningsorgan! Friskareliv

  Bättre hälsa genom tarmrening

  Morotsliv
  Magen mår bra när vi rör på oss Apoteket

  Bakterierna i tarmen styr ditt liv

  Göteborgsposten

  Tarmen – den andra hjärnan

  Perfekt hälsa

  Ledsna tarmar kan påverka hjärnan och leda till depression

  Illustrerad Vetenskap
  Tarmen – en viktig del av vår hälsa Dagens hälsa
  Vårt inre ekosystem fixar balansen i kroppen Vårdförbundet
  Alla kan få en ”Plåtmage” Viasat TV3
  Bli sams med din mage Aftonbladet
  Bota stressmagen själv Aftonbladet
  ”Min mage blir lugn och platt” Aftonbladet
  Hjälp! Min mage är som en ballong Aftonbladet
  Magmedicin i mjölkdisken Aftonbladet

  Glad och platt mage med LCHF

  Aftonbladet

  ”Mamma trodde att jag hade anorexi” Visade sig vara tarmsjukdom

  Aftonbladet
  Bakterierna som gör dig smal och frisk Stockholm City
  Nyttiga bakterier Netdoktor
  Tarmens hälsa är kroppens hälsa Sanna Ehdin
  Tarmbakterier bakom fetma Dagens Nyheter
  Probiotika - tarmens bästa vän Sund.nu
  Hälsoblad: Nyttiga bakterier, probiotika och prebiotika Nyfiken Vital
  Probiotika motverkar magsårsbakterier Nyfiken Vital
  Tarmrening (Obs! pdf-dokument) Örtapoteket

  Kurer och konsten att avgifta kroppen

  VitaViva
  Probiotisk mjölksyrabakterie minskar bukfetma Arla
  Mjölksyrabakterier - Probiotika VitaViva
  Hälsoblad: Vitlök Nyfiken Vital
  Prins Charles: Kaffe och juice botar cancer Aftonbladet

  Kaffelavemang

  Huskurer

  Kaffelavemang enligt Gerson - Leverrening

  Perfecthealth
  Kaffe på gott och ont VitaViva
  Vad händer i kroppen vid belastad tarm Angelfire
  Lindra ballongmagen med hypnos Aftonbladet

  Ballongmage botad med hjälp av LCHF

  Expressen

  Ballongmage

  Hälsa
  IBS-mage? Lugn – lindring finns! Aftonbladet

  IBS – Irritable Bowel Syndrome – det finns mycket att göra!

  Perfekt hälsa
  Förstoppning Vårdguiden
  TARMFICKOR Västerbottens läns landsting
  Irriterad tarm Gastrolab
  Olika typer av lavemang Handbok för hälso- och sjukvård
  Hydroterapi Alternativmedicin
  Tarmen - Din hälsa: bokrecention 2000-talets vetenskap, Eva Bladh
  Tarmrening enl. GUA-metoden GUA
  Vad händer i tarmen vid belastad tarm Benkt Andersson
  Hawaiiansk tarmrening Expressen blogg
  Tarmrening chatforum Ifokus blogg
  Tarmrening chatforum Paleodiet
  Maten transporteras genom matsmältningsorganen Finfood
  Mage-tarm (Obs! PDF-fil) Örebros Lansting
  ”Kan själv! En bok om egenvård och hälsa” (Obs! PDF-fil) Läkemedelskommittén i Mellersta Bohuslän,
  Gaser, buller eller uppblåsthet? Så kan du bota dina magproblem Expressen
  Har du candida? Testa dig själv i 3 steg Expressen
  Nyttiga bakterier motverkar Candida Nyfiken Vital
  Tarmflorans betydelse för fetma granskas Svenska Dagbladet

  Tyd ditt bajs

  Aftonbladet

  Så får du igång din hårda mage

  Aftonbladet

  Bra mat för magen

  Topphälsa

  5 vanliga magproblem

  Aftonbladet

  Massera fram en platt mage

  Aftonbladet
  Tarmen ändrar tanken och hälsan Dagens Nyheter
  Colon Irritabile Helhetsdoktorn
  Inflammatorisk tarmsjukdom Helhetsdoktorn
  Blödande tarm allt vanligare Aftonbladet

  Senaste forskningen: Nästintill alla sjukdomar härstammar från tarmen... "Läckande tarm" bakgrunden till nästintill alla sjukdomar!

  Hälsokuren

  Ändrad immunitet och Läckande tarm-syndromet

  Lifeeducation

  Ulcerös kolit – så blev jag frisk från min obotliga tarminflammation (Obs PDF-fil)

  Annika Lagerhorn

  Glad och platt mage med LCHF

  Expressen
  Mat och överkänslighet (Obs PDF-fil) Astma och allergiförbundet
  Din kropp är ett levande väsen MISAC - Medicins forskning och utveckling
  Sant & falskt om tarmsköljning Expressen

  Sidan ändrades senast den 6 nov 2022

  Dela artikel

  Hälsosidorna

   pil_red.gif Kost och näring

            659574_20001429.jpg

    Vitaminer och mineraler kan göra skillnad! Använd kosttillskott vid brist!

   pil_red.gif Kost och näring

            659574_20001429.jpg

    Supermaten med den bästa näringen! 

   pil_red.gif Fysisk träning

             12051_7309 

      Du som löper och vill lära dig mer! Konditionsträning och Löpning! Intervallträning, Löpteknik, Löparutrustning ...

   pil_red.gif Fysisk träning

            424239_73376447

     Intensivträning det perfekta komplementet! Tabata, Core, Crossfit, Boot Camp, Spinning m.fl.


   pil_red.gif Kost och näring

               energicirkel_gi

    Olika kostmetoder: GI, Medelhavsdiet, Atkins, Stenålderkost, LCHF, Isodieten, Raw food... 


   pil_red.gif Psykisk hälsa

                223347_2528

    KBT - Kognitv beteendeterapi för ditt eget välbefinnade! 


   pil_red.gif Kroppslig rening

          555533_12385402

    Fasta med juicer, gör en detox eller praktisera 5:2-dieten!


   pil_red.gif Fysisk träning

                  262734_1635

     Styrketräning är optimalt för kroppen!

   pil_red.gif Psykisk hälsa

                   223347_2528

    Tankar styr ditt liv! 


   pil_red.gif Kost och näring

            424239_73376447

    Hormoner kroppens signalämnen!

   pil_red.gif Kost och näring

            424239_73376447

    Omega-3 det nyttiga fettet!

   pil_red.gif Sjukdomar

            424239_73376447

     Råd vid Depression, Glutenintolerans, IBS, Laktosintolerans, Metabola syndromet, Diabetes, Hjärt- och kärlsjukdomar, Benskörhet, Inflammationer - reumatism, Alzheimers, Cancer m.fl.


             © Hälsosidorna ™   -   Alternativet för helhetshälsa   -